Реклама / Ads
16| 6705 |19.07.2019 НОВИНИ

Скандален, недолюбван от фермерите бивш зам.-министър става шеф на Държавен фонд ”Земеделие”

.
Васил Грудев
Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд ”Земеделие”. Той беше заместник-изпълнителен директор на ДФЗ в периода 2011 – 2013 г., когато начело на фонда бе Румен Порожанов. Грудев е и бивш заместник-министър на земеделието и бивш служебен министър, в момента съветник по еврофондовете при министъра на земеделието и храните Десислава Танева.
 

Преди няколко години, когато министър пак бе Десислава Танева името на Грудев като зам.-министър на земеделието се свързваше със спиране на програмата за развитие на селските райони. Тогава активисти на Асоциацията за агроекологично земеделие поискаха оставката му на протест пред министерството.От експерти той бе обвиняван в загуба от европейските фондове и на стотици милиони за държавния бюджет от агроекологията.


Припомняме още, че Асоциацията на агроекологичните земеделски производители подаде жалби до Главна прокуратура, ДАНС и ВАС срещу Наредба № 11 по мярка 214 „Агроекологични плащания“ на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев през 2015 г.

 

По-рано през деня шефът на фонда Живко Живков депозира оставката си. Той е написал заявление до министъра на земеделието Десислава Танева, с което моли да бъде освободен "поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност" на ведомството. Оттеглянето му се случва на фона на арестите на петима служители на фонда, аферата с къщите за гости и загубените евросредства по програмата за рибарство.

 

От ресорното министерство обясниха, че днес ще бъде свикано извънредно заседание на УС на фонд "Земеделие". Ще бъде сменен и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов, който има повдигнато обвинение от прокуратурата във връзка с дружества на Миню Стайков.

 

Тезата на прокуратурата е, че фирмите на Стайков са получавали неправомерно европейски пари за развитие на селските райони. Цитираната от обвинението сума е в размер на 1.8 млн. лева.

 

Баща на Калоян Костадинов е председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който твърди, че синът му не се познава със Стайков и не е получил от него луксозен автомобил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4088 |12.03.2019 Момчил Неков: Слагаме край на фактор „Страх“ за фермерите . 0| 3761 |09.11.2018 М. Найденов: Фермерите да търсят мобилните станции за унищожаване на животински трупове, а не да загробват . 0| 4938 |24.10.2018 Д-р Д. Петров за Фрог: Бюджетът на НЗОК е скандален, ще бъде сезиран Конституционния съд . 1| 3976 |19.10.2018 Субсидии за фермерите, отглеждащи кози и овце в районите с чумата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads