Реклама / Ads
29| 9540 |24.02.2021 НОВИНИ

Кошлуков спира играта с Орлин Горанов заради антисемитски цитат?

.
Орлин Горанов Източник: БНТ
След снощното издание на ”Последният печели” с водещ Орлин Горанов, играта е на път да бъде спряна. Причината е изказване на шахматиста Боби Фишер, който обижда евреите и скандализира с коментар за лагерите, в които са изпращани. Генералният директор на държавната медия Емил Кошлуков е взел мерки и навярно ще наложи най-тежки наказания след изясняване на случая.
 

"В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.
Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично". Това написа генералният директор на БНТ Емил Кошлуков във Фейсбук.

 

Скандалният цитат на Фишер от вчерашното издание на играта гласи: “Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: "Арбайт махт фрай". На български: "Работата ви прави свободни". Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите."

 

"В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка. Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни", се казва още в съобщението. Сред "най-тежките наказания" не се изключва и свалянето на играта от ефира на държавната медия.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 3767 |22.02.2021 Посланикът на САЩ: Ваксинирайте се, не вярвайте на конспиративни теории! . 19| 3490 |18.02.2021 Украйна: Спирането на ”Северен поток 2” е въпрос на живот и смърт . 21| 4454 |15.02.2021 РИА Новости: Бундестагът отказва да обсъжда със САЩ спиране на “Северен поток 2” . 10| 4218 |09.02.2021 Ден 216: Протестът няма да спира до изборите
Реклама / Ads