Реклама / Ads
18| 12568 |23.09.2015 НОВИНИ

Скандално! Пълен погром на оперативните разработки в МВР, сочи вътрешна проверка

.
Сградата на МВР
Оперативните разработки в МВР са пълен погром. Това установила вътрешна проверка, научи Фрог нюз от разследващи. Шефовете на вътрешното ведомство старателно крият този факт от обществото, за да не се създава усещане за несигурност.
 
В папките най-често имало традиционни бланкетни справки за адреса на оперативно интересното лице от БСД, данни за пътуванията му, както и телефоните, които ползва.Не липсвали и изрезки от вестници, касаещи престъпната му дейност. В болшинството от случаите събраните доказателства не стигали, за да се докаже незаконна дейност, макар, че тя се упражнявала с пълна сила и всички били наясно. От там нататък се затваряли всички възможности да се изследват реализираните печалби и последващото пране на пари. В София има автокрадец със 100 апартамента, но нито един оперативен работник не се интересува от този факт.

 В разработките липсват данни за проведено полицейско наблюдение, за да се видят евентуални връзки с други бандити, любовници, да се проучат негови зависимости, начин на живот и т. н. Не се изследват и скрити телефони, които най-често ползват заподозрените, както и рушветите, които дава в полицията, прокуратурата и другите държавни институции. Липсват данни за т. нар. активиране на обекта или прилагане на оперативна комбинация. Така се създава усещането, че разработките се провят по-скоро, за да се симулира дейност или да се разпъне чадър над даден човек, отколкото да се гони до дупка. Работи се на парче. Отчитат се колко къса цигари са хванати, например, но не се подхожда мащабно към дадено престъпление, обясниха още разследващи. Те са категорични, че по тази причина ченгетата от икономическа полиция имат огромен дълг към обществото.

Твърде любопитна е подготовката, която провежда МВР по тази линия на престъпление. Болшинството от мераклиите да нищят финансовите и икономически далавери се обучават дистанционно. Пускат им се въпроси по имейла, на които след определен период от време трябва да отговорят. Отговорите ги намират лесно, без дори да са чели, след това им дават сертификати за завършен курс. Това на нищо не прилича, гневят се експерти. Те са категорични, че липсата на подготвени кадри в тази сфера е една от сериозните причина за провала на МВР.

МВР и прокуратурата влязоха в задочен спор и по друг важен казус. Става дума за това, че законът не дава възможност на ченгетата да искат подслушване при безследно изчезнали хора. Ембака, който уби работник, потъна в дън земя, а наскоро изчезна и плевенският бизнесмен Йоско Исаев-Хлебаря. Ченгетата са категорични, че след като нямат право да използват СРС, работата им е обречена на провал. Държавните обвинители скочиха яростно на тези обвинения и заявиха, че има много възможности за действия. Едно от тях е да се образува дело за оперативно издирване на безследно изчезнало лице, в рамките на което би могло да се подслушва. Хлебаря може да е отвлечен, убит или пък да се укрил умишлено. При първите две възможности става дума за тежки престъпления, за които също може да се приложи СРС. От прокуратурата смятат, че разследващите полицаи, които са наясно с правната рамка, би трябвало да са по-активни и да съдействат на криминалистите в такива случаи, а не да ги оставят да си блъскат главите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5694 |03.08.2015 Близнашки пак атакува правосъдния министър, бил пълен провал . 4| 5083 |30.07.2015 П. Иванов пред Фрог: Пълен смях, БСП щели да ни вадят от демографската катастрофа . 0| 10101 |22.07.2015 Скандално! В.Симеонов сръфа за тока от биомаса ГЕРБ и Делян Добрев . 0| 12307 |21.07.2015 Страхил Ангелов за Фрог: Негодни хора управляват България, чака ни пълен крах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads