Реклама / Ads
27| 5405 |21.01.2016 НОВИНИ

Скандално! Путин одобрил убийството на Литвиненко?

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил тайна операция за убийството на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон, гласи заключението на официалното разследване на Великобритания, водено от съдия Робърт Оуен, предаде "Ройтерс".
 

Британската полиция поиска Русия да екстрадира Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, посочени като извършителите на убийството на руския опозиционер Александър Литвиненко в оповестените днес заключения от общественото разследване на случая. Срещу двамата има действащи заповеди за задържане заради случая. Нашата цел е да изправим тези две лица пред съда, заяви Скотланд ярд в комюнике.

 

Британският премиер Дейвид Камерън намира заключенията от разследването за изключително тревожни, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.

 

Това, че убийството е било наредено на най-високо равнище в Русия, е изключително обезпокоително. Никоя страна, да не говорим постоянен членка на Съвета за сигурност на ООН, не може да действа по този начин, подчерта той.

 

Говорителят добави, че Великобритания си запазва правото да обмисли какви по-нататъшни действия да предприеме.

 

Междувременно вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей заяви, че правителството ще извика посланика на Русия, за да изрази недоволството си от липсата на сътрудничество от страна на Русия в разследването на убийството на бившия офицер от КГБ.

 

Освен това Мей уведоми парламента, че правителството ще замрази авоарите във Великобритания на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - двамата основни заподозрени за убийството.

 

Тя окачестви като "изключително обезпокоителни" разпространените днес заключения от общественото разследване, според които в убийството е замесена руската държава, и каза, че става дума за "крещящо и неприемливо нарушение на международното право и на цивилизованото поведение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5689 |20.01.2016 Путин покани евреите от Европа да се преселят в Русия . 17| 6154 |19.01.2016 Борисов: Правил съм психологически анализ на Путин и Ердоган . 3| 4820 |13.01.2016 Обама и Путин обсъдили Украйна и Сирия по телефона . 24| 6523 |02.01.2016 Ройтерс: Зетят на Путин стана милиардер за нула време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads