Реклама / Ads
9| 4960 |24.01.2013 НОВИНИ

EK ни се скара за мръсния въздух

.
Качеството на атмосферния въздух е влошено в много държави от ЕС, въпреки задължението на правителствата, съобщи Европейската комисия. Положението е толкова сериозно, че ЕК предприема действия срещу 17 държави, в които последователно е отчитано лошо качество на въздуха, се посочва в съобщението.
 

Комисията призова днес България, Латвия и Словения незабавно да се заемат с този продължаващ проблем, който всяка година взема повече жертви, отколкото пътните произшествия.

Проблемът касае фините прахови частици, които могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Лошото качество на въздуха е резултат от пътното движение, промишлената дейност и отоплението на сградите, уточнява комисията, цитирана от БТА.

Според цитираните в съобщението последни изследвания 56 на сто от европейците отчитат, че качеството на въздуха се е влошило през последните 10 г. Комисията досега успешно е предявявала искове пред Съда на ЕС срещу Италия, Португалия, Словения и Швеция, заради неизпълнението от тяхна страна на задължението за осигуряване на добро качество на въздуха за гражданите.

Държавите членки, превишаващи нормите за фини прахови частици, са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чехия и Швеция.

Днешните официални уведомителни писма срещу България, Латвия и Словения и са в съответствие с подобни мерки, предприети срещу Белгия през ноември 2012 г., както и с бъдещите производства срещу всички останали държави от ЕС, в които се наблюдават системно високи равнища на прах в атмосферния въздух.

Комисията отбелязва, че пределно допустимите стойности трябваше да бъдат спазвани от 2005 г. (в случая на Румъния и България - от датата на присъединяването им към ЕС).

Междувременно от Информационния център на ЕК в София съобщиха, че "Комисията изразява загриженост, че България все още не спазва таваните за емисии на серен диоксид, азотен оксид и прах от промишлени предприятия".

Съгласно Договора за присъединяване таваните се прилагат от 2008 г., но досега те са били превишавани всяка година, за която са представени данни, а и прогнозите за 2012 г. показват, че България отново ще превиши таваните за емисии на азотен оксид и прах.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5063 |24.01.2013 Сметките за парно скараха СОС . 5| 8468 |05.01.2013 Нахлува студен въздух, ще вали сняг . 6| 6547 |07.11.2012 Скочилото от Аспаруховия мост момиче се скарало с родителите си . 30| 7823 |26.10.2012 "С мирис на избори" Е. Масларова и Т. Младенов се скараха в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads