Реклама / Ads
4| 4621 |14.10.2008 НОВИНИ

Скок след удар в дъното

.
След най-големия си спад в историята на финансовите пазари американските индекси регистрираха най-голямото покачване само за един ден.
 

Очевидно под въздействието на оптимизма, завладял отново инвеститорите вследствие категорично заявените планове на Вашингтон за борба със световната финансова криза, индексът Dow Jones се покачи с невероятните 11,08% (936.42 пункта!), достигайки котировки от 9,387.61. Nasdaq подскочи със 194.74 пункта, което прави 11,81%, приключвайки сесията на 1,844.25, а индексът S&P500 се повиши със 104.11 пункта (11.58%), за да достигне котировки от 1,003.33.

Според плана на Федералния резерв на САЩ 125 млрд. долара ще бъдат налети в деветте най-големи банки в САЩ, като тази сума е само част от предвидените за възстановяване на доверието в кредитните институции 250 млрд. долара. Детайли от плана ще бъдат разкрити днес, когато администрацията на Буш ще оповести намеренията си да позволи на държавната компания FDIС да обезпечи дълговете на банките за срок от три години. На FDIC ще бъде позволено също да вдигне застрахователните лимити по безлихвените банкови сметки. Не всички от въпросните девет банки са се съгласили доброволно да участвуват в плана. „Имаше известно „извиване на ръце“, признава правителствен източник, пожелал анонимност. Франция ще предостави общо до 360 милиарда евро в подкрепа на междубанковите заеми и за подсилване на собствените фондове на банките, които пострадаха от финансовата криза, съобщи френският президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес. Пред РФИ финансовият анализатор Александр Йетрид казва: "На този спасителен план се надяваха от страна на инвеститорите, тъй като се наблюдаваше от няколко седмици ускоряване на финансовата криза. Така че планът, огласен от десетки европейски страни, има същата структура. Пред нас са два вида потенциална помощ. Първата е гаранциите за междубанковите заеми, за осигуряване на ликвидността на междубанковия пазар. А втората е, че при възникване на големи трудности пред някоя банка, всяка страна ще обявява средства за помощ, т.е. национализация на банките, изпаднали в големи трудности".

" Планът за спасяване на банките, който европейските държави пуснаха в действие, е “забележително и историческо решение”, заяви френският премиер Франсоа Фийон. Според него “този мащабен план” позволи на Франция и Европа да преминат “решителния завой”. Той не обяви края на световната финансова криза, но каза, че е направено “всичко за излизането от нея”. По въпроса за финансирането на плана премиерът успокои френските граждани, че няма да има “никакво данъчно увеличение”. Той дори добави, че до няколко дни ще бъдат обявени “допълнителни мерки по въпроса за работните места” във Франция. Франсоа Фийон: “Ако искаме да запазим резултатите от този впечатляващ и исторически акт на европейците от еврозоната, трябва не само да обявяваме едновременно плановете, но и да ги прилагаме едновременно. Германците ще приемат текста си в петък. Така че ние сме ангажирани да приемем нашия в петък. Знаем обаче, че на дебатите ключът е в опозицията, но се надявам да ни позволят да завършим в петък. И ако опозицията приеме да гласува този текст, това ще засили много , вярвам, доверието на французите в спасителния план." (RFI)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4458 |14.10.2008 Бракът на БСП с ДПС бил по сметка, а не по любов . 5| 5387 |14.10.2008 Ив. Драшков: Нямам нищо общо с делото "Галерия" . 23| 5213 |14.10.2008 Ив. Костов: Първанов и Станишев са неспасяемо отговорни . 3| 4829 |13.10.2008 Отбелязахме Европейския ден за пътна безопасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads