Реклама / Ads
25| 6939 |14.12.2019 НОВИНИ

Скулпторът Андрей Врабчев: Мумията на комунизма остава в поведението и умовете на хората

.
Андрей Врабчев и Мумията
Скулпторът Андрей Врабчев, който пролетта изработи статуя на Бойко Борисов на площад „Гарибалди”, този път избра мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, за да постави 4-метрова мумия.
 

Това е третата поред инсталация на скулптора – след деветосептемврийската и лика на премиера.

 

„Идеята ми е, че толкова години след падането на комунизма, той остана в нас, в нашето поведение и умове. Макар формално рамката на обществото да е демократична, със свободен пазар, нашите виждания и отношения за света останаха от онова време”, коментира скулпторът пред БГНЕС.


Днешният ден Врабчев не случайно е избрал. На 14 декември 1989 година комунизмът беше премахнат, но практически той не падна. (На 14 декември в София е внесен проектозаконът за премахване на член 1 от Конституцията, който определя ръководната роля на комунистическата партия в живота на страната. Хиляди хора са на площада пред Народното събрание. Студентският протест прераства в спонтанен митинг. Именно от този ден е репликата на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат”).


„По някакъв начин режимът продължава да съществува като мумия. Него го няма, но един и същи кръг хора, свързани тогава с партията, продължават и днес да управляват”, заяви Врабчев.


Минути след поставянето на скулптурата се появиха и полицаи. Врабчев заяви, че очаква да му съставят акт, защото е издигнал мумията без разрешение от Столична община. „Това не ме притеснява, поел съм си риска, пък те си изпълняват задълженията”, заяви авторът.


На 1 април на столичния булевард „Гарибалди” се появи статуя на премиера. Врабчев изработи лика на Борисов от стъклопластика, със светещи червени очи и вградена тонколона, от която звучаха популярни реплики на министър-председателя. В едната си ръка Борисов бе с ножица, а в другата – три книги, на една от които пишеше БКП.

 

„Да, може би нарушавам наредбите на общината. В края на краищата можех да застана с един куфар или малка мумия тук, да стоя 3 часа и да си тръгна. И никой да не ме забележи. Тогава нямаше да има такъв проблем“, отговори с усмивка скулпторът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4830 |03.12.2019 Андрей Ковачев: Няма как България да приеме десетилетна фалшификация . 0| 4269 |02.12.2019 Докладът на ОЛАФ за чешкия премиер Андрей Бабиш е готов, но за сега остава таен . 5| 4343 |17.11.2019 Андрей Бабиш: Не се гордея, че бях член на Комунистическата партия . 15| 6628 |09.11.2019 Андрей Слабаков: Преходът е смяната на едни крадци с други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads