Реклама / Ads
30| 5792 |19.03.2012 НОВИНИ

Да ви е сладко: Козунакът за Великден скача над 5 лв.

.
Ако производителят на козунаци използва яйца, било нормално цената на крайния продукт на козунака да е по-различна от миналата година.
 

Козунакът за Великден ще струва 5.30 - 5.50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира по БНР председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.  Причина за високата цена на традиционния за Великден козунак било спекулативното поскъпване на яйцата. „Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет - от 13 - 15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки - очевидно говорим за спекула", каза още Бонев.

 

Сладкарският бранш реагирал бързо на това поскъпване и вече на пазара на сладкарските изделия имало нови цени, с около 10% по-високи.„Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година", смята Бонев.

 

Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното. Ето и причините за задържането на цените: „На първо място това е изключително острата конкуренция между колегите производители. На второ място е огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бран. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5730 |18.03.2012 Масови проверки по магазините преди Великден . 32| 6246 |13.03.2012 Борисов наредил на министри да анализират цените пред Великден . 118| 7835 |13.03.2012 Костов бонуси не давал, а пенсии и заплати за Коледа и Великден . 7| 6852 |01.03.2012 Делото за Черния Великден пак удари на камък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads