Реклама / Ads
0| 6062 |21.07.2015 НОВИНИ

Н. Слатински: Съдебната реформа минава през оставка на Цацаров

.
Проф. Николай Слатински
Разбира се, че промяната в съдебната система минава и през оставка – безусловна и безотлагателна – на главния прокурор. Казвам го и в подкрепа на протестиращите, но и като напомняне, че поне десетина пъти още след костинбродската афера, завера и далавера пиша и говоря за опасността, наречена ППП – Политическа партия „Прокуратура“, която се изживява като горна камара на българския парламент в частност и политическия ни живот като цяло.Това казва професор Н. Слатински .
 
Ето и целия коментар на проф. Николай Слатински след протеста срещу главния прокурор Сотир Цацаров:
 
"Някога, когато също имахме проблем с главния прокурор, който беше вреден и увреден, аз бях в президентството. И съветвах президента Първанов да се противопостави на дейността на този главен прокурор с целия авторитет на институцията „Президент“.
 
Първанов смяташе и го обясняваше и на европосланиците, че имало мандат, като мине мандатът на главния прокурор и да го кажа – главния съдия, ще се сложат правилните хора и съдебната система ще цъфне и ще върже.
 
Европосланиците гледаха и недоумяваха – може ли да говори такива неща един държавен глава, та нима проблемите са персонални? Проблемите са системни, структурни, нормативни и ценностни! Не се ли промяната нещата в тези четири отношения – система, структура, законодателство, морал, когото и да сложим на върха на системата, ефектът ще е нулев.
 
А аз твърдях пред Първанов, че ако той излезе пред обществото с конституционното си право на президент и заяви, че на базата на дейността на главна прокуратура, на базата на сведенията от специалните и полицейските служби, на базата на информацията на политическите ни партньори по ЕС и НАТО, и на базата на пропищялото от агресивния, нагъл отказ на съдебната система от правосъдие, и заяви, че смята, че България трябва да има нов главен прокурор, и с цялата отговорност и целия авторитет на институцията „държавен глава“ той снема своето доверие към този главен прокурор, то никакъв мандат не може да спаси главния прокурор от незабавна и неспасяема оставка!
 
Оказа се, обаче, че Първанов няма характера и волята да иска промяна в туморното образувание „съдебна система“, а слагането на правилни хора след изтичането на мандата на неправилните такива, той разбира само като назначаване на негови хора – лично предани и целуващи десницата му, по-скоро – левицата му.
 
Защо пиша това? Защото продължавам да смятам, че президентът и днес може да се окаже на високото ниво на отговорността и авторитета на институцията „държавен глава“ и да заяви това, което Първанов не направи.
 
Впрочем, подкрепяйки протеста, и без никакво желание да подменям вярната му, правилна и точна позиция, ще си позволя да кажа, че все пак главният прокурор е следствие, последица от превземането и контролирането на държавата от Кой? – от олигархията и нейните политически марионетки. И протестът някой ден може да отиде и под прозорците на главния изпълнител на волята на олигархията. Къде е той ли? От сградата на президентството към него има пряк изглед. Поне на мен така ми се струва, но аз знам, че отдавна личното ми мнение не формира обществено мнение и нещо повече - не съвпада с него..."





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5226 |21.07.2015 Радан Кънев втвърди тона към ГЕРБ заради съдебната реформа . 0| 4451 |21.07.2015 Близнашки: Реформата да се отложи за есента . 0| 4782 |19.07.2015 Румен Петков: Утре ще решим за съдебната реформа . 0| 4808 |19.07.2015 Каролев: Корумпираните в съдебната система спъват реформата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads