Реклама / Ads
35| 49377 |25.04.2012 НОВИНИ

Н. Слатински: Службите са зле, а Плевнелиев говори като Първанов

.
Николай Слатински
Румен Миланов отдавна е надхвърлил тавана на своята компетентност и очевидно не е човекът, който може да извърши реформи в службите.
 

Държавата се управлява откъм видимата страна от скандали, а от невидимата страна са някакви вътрешни размествания на пластовете. Така бившия съветник по национална сигурност Николай Слатински коментира по БНР уволнението на Румен Миланов от поста на съветник по сигурността на премиера и директор на БОРКОР. Всичко е възможно, включително и това, че моят колега Румен Миланов отдавна е надхвърлил тавана на своята компетентност и очевидно не е човекът, който може да извърши реформи в службите, но от друга страна, започва да се задълбочава кризата на цялата система за сигурност и част от нейното задълбочаване  е начинът, по който премиерът се отнася към професионалистите. За него човешкото достойнство и направеното досега нямат никаква стойност, човекът може да бъде унищижен и смазан. Няма я културата на управление.

Това управление задълбочава кризата, започната в предишното. Не се разбира, че специалните служби са нещо като оголените нерви на нацията. Те гледат на тези служби като нещо, което трябва ги обслужва, а не като стратегическа опора на държавата. Това е една ниска управленска култура, допълни Слатински.

Нашите служби непрекъснато са управлявани неефективно. Капацитетът и ресурсите в тях непрекъснато се изтощават и тече един все още бавен разпад на цялостната система за сигурност. Другата диагноза е, че няма стратегия как тези  служби да бъдат използвани в полза на държавата. Службите губят много повече енергия да се опазват от действията на политиците, отколкото да правят нещо реално. Ние имаме парализирани, болни, отчуждени от реалните проблеми на националната сигурност служби, каза той.

Когато слушам какво говори президентът Плевнелиев, все едно се връщам 10 години назад. Той като че ли чете същите справки, които ние бяхме подготвили за президента Първанов. 10 години реформите на системата на национална сигурност се правят на парче, каза Слатински. Според него трябва да има Закон за националната сигурност, който да структурира системата, както и Стратегия за разузнавателната общност.

За първи се поставят въпросите на националната сигурност от една страна в контекста на службите, а от друга страна – икономическата сигурност на страната, т.е. инструментите, с които ще се формира политиката за национална сигурност в бъдеще време. Оттук нататък в ръцете на тази институция КСНС ще бъде този инструмент, който ще формира дългосрочните политики свързани с развитието на страната ни. Това каза председателят на "Джордж Маршал"- България Илия Налбантов в предаването "12+3". Нямаме механизъм за формиране на националната ни политика в перспектива, беше категоричен той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5312 |25.04.2012 Плевнелиев се зарече да свиква КСНС редовно . 14| 5842 |25.04.2012 Експерти: Трябва ни закон за службите . 5| 5781 |24.04.2012 А. Ангелов иска проветряване в ръководствата на службите . 10| 6111 |21.04.2012 Плевнелиев си избра нов съветник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads