Реклама / Ads
18| 8512 |29.09.2014 НОВИНИ

А. Славчев пред Фрог: Бунт с камъни срещу 163 бирници милионери

.
Ангел Славчев
В миналия парламент иниицирахме редица законодателни инициативи, но кабинетът Орешарски и 42-то НС не приеха нито една от тях. Много пъти обяснявам, че следващият социален бунт ще бъде не само срещу високата цена на тока, а и заради наглостта на ЧСИ-та, заяви пред Фрог нюз Ангел Славчев от „ Граждански контрол“.
 

Чуйте само данни от доклада на камарата на ЧСИ-та и ще ви прилошее как 163 частни съдебни изпълнители, са всъщност назначени милионери. За периода от 2006 г.  до днес са заведени при ЧСИ над 1 100 000  изпълнителни дела с искове за над 18 млрд. лв.! Събраните към момента суми  са за около 4.5 млрд лв. Събраните  такси за  ЧСИ са 450 млн. лв. Като 190 млн. са само за последните 3 години!, посочва Славчев.

 

Искам да си представите как пред Народното събрание излизат хора, които са докарани до дъното заради законите, които дават право на ЧСИ-та да си правят каквото искат. Тези хора вече са загубили всичко, нямат домове, много от тях нямат и работа, след това си представете как след тях идват всички онези фирми които буквално бяха фалирани по един или друг начин пак благодарение на законите за ЧСИ и банки, след това прибавете гневните хора с високите сметки за ток и всички останали разгневени хора заради прогнилата политическа система, която буквално се е вмирисала от всякъде, е обещавам ви, че този хора няма да искат оставка, те направо ще мятат камъни и ще са готови на саморазправа.

 

Сред исканията на хората са:

Въвеждане на двуинстанционен съдебен контрол върху действията на съдебните изпълнители и подаването на жалба срещу тяхно действие да води до спиране на изпълнението на това действие.

 

Да се хармонизират режимите на работа, контрол и дисциплинарни производства на всички форми на съдебно изпълнение – Държавни, Частни и Публични, като единствено Министерство на правосъдието да бъде контролиращ и наказващ орган.

 

Да се извадят от функциите на Камарата на частните съдебни изпълнители функциите, които са в правомощията на държавата - на контрол и отчетност и др.

Тарифата за съдебно изпълнение да бъде обща за всички форми на съдебно изпълнение, като много от таксите да отпаднат, а други, включително пропорционалната такса по т. 2 от Тарифата да бъдат значително редуцирани.

 

Създаване по законодателен път на механизми за регулярно проучване на имущественото състояние на главния длъжник по изпълнителните дела и на имущественото състояние на всички поръчители и други солидарно отговорни длъжници, за да се постигне разпределяне на финансовата тежест между всички задължени лица.

 

Въвеждане на възможност за обжалване пред съд на неправилните действия и бездействия на съдебните изпълнители, включително на оценката на имуществото, което се изкарва на публична продан.

 

Настояваме заплащането на държавни такси и разноски за образуване и водене на съдебно производство да се извършва от загубилата страна след приключване на делото с влязло в сила решение, тъй като в момента много физически лица и фирми са лишени от достъп до правосъдие поради липса на финансови средства за водене на дело.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5841 |27.09.2014 Т. Младенов: Програмата на ГЕРБ предвижда европейските програми за временна заетост да са и за хора в предпенсионна възраст . 1| 4687 |27.09.2014 Мерят ни парното спрямо предходната година . 16| 5118 |26.09.2014 Георги Първанов: "Южен поток" напредва . 8| 4702 |26.09.2014 Плевнелиев пред ООН: Природата ни напомни - политическите изявления не са достатъчни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads