Реклама / Ads
144| 18610 |29.08.2012 НОВИНИ

Слави Бинев: Бойко Борисов ще ме убива тия дни! Уау...

.
Слави Бинев и друг активист на ГОРД са взели мерки срещу атомен атентат...
Председателят на ГОРД Слави Бинев алармира в отворено писмо до медиите, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и до български и европейски институции, че се готви физическото му унищожение.
 
Бинев не издава източника си на информация, за да гарантира неговата сигурност, но подчертава, че не се съмнява в неговата надеждност.

Евродепутатът обвинява лично премиера Бойко Борисов за планираните незаконни действия спрямо неговата личност, както и медиите за липса на свобода на словото.


Ето го и самото писмо:

До българските медии

С копие до
Комисия по културата, гражданското общество и медиите
към Народното събрание на Република България

Уважаеми журналисти,
Обръщам се към Вас, надявайки се, че в гилдията все още са останали хора, решени да защитят честта и смисъла на собствената си професия - да бъдете изразители на свободата на словото и мисълта, които уж са ни конституционно гарантирани.
За съжаление в България вие не сте свободни, словото ви е цензурирано, а медийната среда е превърната в пародия, която не само резили България пред света, но убива и смисъла на собствената ви професия, дискредитирайки я с всеки изминат ден в очите на потребителите. Това се вижда ясно и от тиражите и степента на доверие на аудиторията.
По категоричен начин се видя и в изследването за свободата на медиите в България, направено от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ -България) през 2011 година. Самият факт, че резултатите от него не получиха почти никаква гласност е не просто красноречив, а диагноза и присъда за равнището на медийна свобода, едновременно.
Аз, като български евродепутат, не мога да остана безразличен към тази ситуация и използвам случая ясно да заявя отношението си към случващото се – първо пред вас, а другата седмица – в Европейския парламент.
В анкетата участваха 113 журналисти. Това не я прави представителна, но резултатите от нея са показателни – журналисти и собственици на медии са на колене пред управляващите. Медиите не са нищо повече от една икономически зависима от подаянията на министерствата обслужваща прослойка, различима от гордата професия на куртизанките, само по витиеватите начини на заплащане и в нескопосаните опити това да бъде представено за професионализъм и обективна журналистика.
Преки свидетели на посегателства срещу свободата на словото са ставали 82 от участниците в анкетата. Икономически интереси са попречили на 28 журналисти да си свършат нормално работата, а други 58 са посочили политическия натиск върху медията, в която работят, като основен проблем за свободното изразяване.
Анкетираните журналисти говорят за пряка намеса от политически лица и висши кадри на администрацията в редакционната политика - телефонни обаждания с указания за подбор на новини, гневни обаждания по телефона до издателите или главния редактор от страна на засегнати министри и дори забрана репортерите да задават неудобни въпроси. Съвсем скоро президента на Германия, който бе уличен в подобен опит за въздействие над една медия се извини за поведението си, нещо което за съжаление няма как да се случи в България. За сметка на това загубили детето си родители трябва да се извиняват на полицията за това, че същата не е спасила детето им, или да се вербува по чудовищен начин 10 годишно шахматистче да „погали” егото на премиера правейки реми с него. Никой от Вас не видя този Франкещайн, превърнал се в нещо средно между Меси, Каспаров и Новак Джокович, който води сигурно България към бъдеще като това на Унгария. А унгарската участ ще ни сполети и тогава този човек, пред който журналисти, собственици и издатели в България стоят разтреперани в удобни сервилни пози, този човек ще се оправдае с Вас. И от негови палета вие ще се превърнете в съучастници и обвиняеми за падението на демокрацията в държавата. До някъде се опитвам да разбирам страха Ви и наложената ви цензура, защото аз и вие знаем как действа Борисов с опиталите се да опонират на управлението му. Останаха безкрайно много въпроси и неизяснени обстоятелства около компрометиращите Борисов флашки, един участник в тях случайно почина, останаха много въпроси около един самоубил се в присъствието на полицията арестуван за убийство, а полицията така и не можа да ни убеди, че обвинението срещу него не е пришито за да се потуши нарастващото напрежение сред обществото. Един министър бе публично унижен и това се излъчи и отрази в национални медии, а вината към него все още не е доказана. Такава е съдбата на опонентите на Борисов – дисквалифициране, отстраняване, дискриминиране. Но ако това е цената, която трябва да се плати за да се отървем от това просташко управление съм готов да бъда дисквалифициран и отстранен, та дори и ликвидиран, но не мога да си затворя очите пред истината или да си внушавам, че тя не съществува. Крайно време е да запомните максимата, че за да чуеш истината трябва сам да я кажеш, а за журналистите това важи в десеторно по-голяма сила.
Свободата на словото в България получава оценка слаб 2,42 по петобалната система от две до пет. Такава оценка журналисти дават на журналисти. Да, до голяма степен вината е на собствениците и на издателите, защото именно те превърнаха медиите в бърсалки на властта. Но - няма невинни - и властта, и част от бизнеса, и ръководствата на медиите, и самите журналисти са виновни. Всички са допринесли за тази грозна картина.
Вярвам, че има журналисти които си обичат професията и искат да пишат свободно, а не да слугуват на самопровъзгласил се за всесилен, господар.
Всъщност за мен е по-лесно да докажа думите си. Не е нужно да правя никаква анкета – аз съм български депутат в Европарламента. Написал съм открито писмо до медиите. Начина, по който ще отразите това писмо, е точно предмета на неговото послание. На 23 януари ще уведомя лично кабинета на Нели Круз с всичко случващо се тук, включително и каква гласност се е дало на моя последен опит да събудя журналистите в Българея и да ви предпазя от съдбата на унгарските ви колеги. Въпреки всичко ми се иска да вярвам, че има журналисти, които се борят срещу това да бъде погребана демокрацията. Защото демокрацията започва от свободата на словото и от правото на изразяване на собствено мнение, това е нещото което трябва да ръководи всеки един от Вас в работата ви. Вие не просто сте призвани да браните честта на професията си. Вашата професия е израз на основни граждански свободи, гарантирани от конституцията на България. Залогът е доста по-голям и дори аз да ви простя, мисля, че децата ни – вашите и моите – трудно ще ни простят!

С уважение,
Слави Бинев
Член на Европейския парламент

Задължителен коментар:

Параноята очевидно е сполетяла някои политици далеч преди изборите следващата година. Разбираме тревогата на г-н Бинев, но няма как да не му зададем поне няколко въпроса.
И те са:

Първо: Възможно ли е, Вие, г-н Бинев, да инсценирате "опит" за атентат срещу вас и след това да обвините управляващите, че искат да се разправят с политически опонент.

Второ: Обвинявате медиите, че не публикуват вашите послания, съобщения, съмнения, щения и пр. Но възможно ли е това, при положение, че всеки ден от Вас и Вашият пресцентър се получават по 3, 4 и повече текстове с претенции за историческо и всемирно значение?

Трето: Адресирали сте писмото си до: Г-н Цветан Цветанов, Министър на вътрешните работи на Република България, Г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България, Г-жа Цецка Цачева, Председател на Парламента на Република България, Г-н Борис Велчев, Главен прокурор на Република България, Г-н Мартин Шулц, Председател на Европейски Парламент, Г-н Хуан Фернандо Лопес  Агилар, Председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи  в ЕП, Г-жа Соня Алфано, Председател на Специална комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари в ЕП, Г-н Хосе- Мануел Барозу, Президент на Европейска комисия, до Средствата за масова информация в Република България. Ако някой от адресатите не Ви отговори, това ще означава ли, че Вашета персона не е толкова значима, колкото смятате сам Вие? Или, че не се взимат насериозно постоянните Ви мрънкания, че животът Ви е застрашен. Животът на всеки българин е застрашен всеки ден по някакъв начин, но хората не засипват медиите с открити писма и вопли.

Четвърто: Твърдите, че сте единствената истинска и най-голяма опозиционна сила. Какви са тогава, според Вас, БСП, ДПС, формацията на Меглена Кунева, "Атака" (заради която сте в Европарламента и която напуснахте), "сините" и др.?

Пето: Възможно ли е, според Вас, наши източници, на които няма да разкриваме самоличността от съображения за сигурност, да са ни съобщили, че за някои пиенето на вино в "Кемпински-Зографски" (количествата не са засичани специално) е правене на политика? Само питаме.

Не държим да публикувате на всяка цена нашите въпроси. Не държим и да им отговаряте. Умният разбира и от комарево свирене...
Това, че някои медии не са съгласни с Вашите тези и не публикуват всяка пръкнала се мисъл или дума от Вас и вашият пресцентър, не означава, че няма свобода на словото, а че има медийна хигиена. И това, че не Ви го казват в очите, е , защото са възпитани и толерантни. Нищо друго.

Накрая публикуваме и обръщението Ви към медиите.

Уважаеми журналисти, издатели и собственици на медии,

Изпращам Ви отвореното писмо, което написах до Министъра на вътрешните
работи на Р. България, с копие до български и европейски институции.
Не ви моля да го публикувате, само ви припомням мисълта на Бертолт
Брехт, че бъдещите поколения няма да ви питат "какво е било времето", а
защо са мълчали поетите. Бъдещите поколения са вашите деца. На тях ще
дължите отговорите, ако с мълчанието си станете съучастници на един
престъпен и криминален режим. На мен нищо не дължите.

Слави Бинев
Член на Европейски парламент
Председател на ГОРД

Нека го коментират медиците. В едно обаче сте прав. На бъдещите поколения и нашите деца няма да дължим никакъв отговор, защото те няма да знаят за Вас. Така че се успокойте.

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5961 |26.08.2012 Искат остров от Бойко . 85| 6435 |25.08.2012 Червените-гневни на Бойковите шеги: простотията нямала граница . 17| 5932 |24.08.2012 Пазят Бойко в блиндиран апартамент . 54| 5580 |21.08.2012 Станишев: Бойко Борисов се вживява като султан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads