Реклама / Ads
62| 15895 |20.01.2010 НОВИНИ

Слави: Бойко, помни, че си смъртен

.
„Шоуто на Слави” счупи всички рекорди по гледаемост от последните месеци. Зрителският интерес бе оправдан, заради очакваните отговори на водещия на твърдения на премиера Бойко Борисов пред „жълт” вестник и интервю пред Сашо Диков от Канал-3.
 
В тях премиерът съобщи за мераци на Трифонов да получи 50% от ГЕРБ, както и за желанието му да застрои купена градинка до "японския" хотел, което не се случило.

Бойко Борисов трябва преди всичко да промени отношението си към медиите. Те всички го хвалят. Който го критикува, той му звъни или му праща sms-и. Това заяви във вторник вечерта Слави Трифонов. Цялото си предаване той превърна в самосъд, и отговаряше на въпросите на седемте си сценариста. Облечени в черно, наредени край елипсовидна маса, те задаваха на Дългия уж (не)удобни въпроси.

Били сме приятели, ходили сме на кино, гледали сме мачове, вечеряли сме и сме говорили за политика. Гостувал ми е в Учиндол, аз често ходех в дома му в Банкя. Но не искам да коментирам лични моменти от отношенията ми с Бойко Борисов. Харесвах го някога, защото ми приличаше на аутсайдер - груб, недодялан, на човек, който е различен от останалите в политиката. Бе прям, директен. Сега е министър-председател, а аз не харесвам премиери още от времето на Жан Виденов, че и от преди това, изтъкна Трифонов. Той посочи още два недостатъка на премиера - не си държи на думата, и все той не е виновен. Въпреки настоятелните въпроси на сценаристите, Слави не посочи три положителни качества на Борисов.

 Ние винаги сме се стремяли да бъдем коректив. Медиите трябва да са коректив. Но не са. Всички медии в България хвалят Борисов. Само ние го критикуваме, ние сме опозиция. Били сме опозиция на всички правителства и сега сме такива. Само ние си позволяваме да се държим така. Не би трябвало да бъдем опозиция, защото сме само едно телевизионно шоу. Но така се получава в момента на практика. Ние сме опозицията, посочи шоуменът.

Слави Трифонов припомни, че преди години е участвал в създаването на партиите "Ку-Ку" и  „Гергьовден”. Искал тогава един качествен човек от Плевен да бъде включен в листите за изборите, но от движението на Любен Дилов му отказали.

Слави и сценаристите така и не дадоха отговор, защо останалите медии са се навели на властта, защо само я хвалят и подкрепят. Единствен Иван Кулеков заяви, че медиите са свързани с властта, имат икономически интереси и са свързани с мафията, която пък е свързана с управляващите. Трифонов обаче отхвърли подобна теза.

Не харесвам поведението на Борисов спрямо медиите. Той се държи като безпогрешен човек, не признава нито една своя грешка. Ние обаче сме свидетели на такива грешки. Хора като Фидосова в парламента е грешка. Кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар - е грешка, а той се оправдава с БСП и не знам си още кой. Здравният министър също е грешка. Подкрепата на Волен Сидеров и „Атака”, както и на Иван Костов също е грешка. Познавам тези хора и съм убеден, че е така. Той обаче не признава. И не приема критики. Слави разби и мита за невероятните способности на премиера: "Бойко Борисов няма свръхестествени способности, просто много е амбициозен".

На най-важният въпрос, дали е искал 50% от ГЕРБ Слави в крайна сметка отговори, че това е нелепо. Той нямал интереси в политиката. Ако искал, щял да си направи партия, но не искал. Да, говорили са с Бойко за ценни хора, които биха били полезни за партията на сегашния премиер, но не и като искане за постове.

Тогава премиерът е лъжец, което е много страшно за България, констатира Кулеков.

Не, не е лъжец. Това са някакви разговори, някакви слухове. Той може да е изтълкувал мои думи по свой начин, затова не желая да коментирам личните си отношения с него. Бойко беше друг човек, но се промени. Още като стана кмет на София, се промени много. Когато беше главен секретар на МВР поддържахме връзка, но сега – не. Звъннах му няколко пъти преди време, но той не ми вдигна и повече не го търся, бе категоричен Слави Трифонов.



В снощната импровизирана пресконференция така и не стана дума за имота в кв. "Лозенец" (до "японския") и евентуален конфликт около нея.

Ние сме само едно шоу, занимаваме се със сатира, правим музика, пеем песни, имаме балет. Нашата задача е да забавляваме зрителите, да иронизираме, а не да сме опозиция. Но други не го критикуват и останахме само ние.

В крайна сметка Трифонов и сценаристите му изразиха мнение, че тази „вечер на истината”, е трябвало да се проведе, за да узнаят зрителите за какво става дума. Въпреки това обаче шоуто не пусна открити зрителски линии, с възможност за директни въпроси на гражданите към шоумена от Учиндол. И Слави, и сценаристите му обаче не обелиха и дума за подозренията на Борисов, че шоуто му се използва за търговия с влияние, че сервилничи пред Георги Първанов и Румен Петков.

Финално предаването на Слави завърши с притча, а поуката в нея гласи: Бойко помни, че си смъртен! Сега премиерът трява да реши дали я приема като предупреждение, заплаха или благопожелание?

КОМЕНТАР: Преди време Слави Трифонов уверяваше по различни поводи пред някои медии, колко велик човек е пловдивският бизнесмен Георги Гергов и какви велики мисли са си разменяли по време на лов. Сигурно е така. Може би след време Трифонов ще направи „кръгла маса” и за отношенията си с този човек, ако Гергов се изкаже неласково за него. Защото Гергов сега гледа да е добре с премиера, който няколко пъти казва, че бизнеса на пловдивчанина, ще бъде проверен щателно.
За много неща Трифонов и сценаристите му са прави. Мнозина виждат кои медии венцехвалят премиера. Виждат и грешките в управлението. То не е толкова трудно.
Но грешки, при това доста големи и от доста време допуска и президентът Герги Първанов. Само че, когато Първанов гостува в шоуто преди месец, Слави се държа с него както крепостен селянин с помешчика си в Русия преди декрета от 1861 г. Това очевидно не бе пример за коректив. Можеше, например, да го пита как така подкрепя Аржентина в спора й с Англия за Фолклендските острови. Защото според британците, а и според всеки що годе образован човек, това си е гранде гаф. Сценаристите му обаче тогава не счетоха за нужно да го подложат на „кръстосан разпит”.
Шоумените не са прави и за това, да се изживяват като Колумбовци по отношение на поведението си като опозиция. Нито са те единствените, които критикуват Борисов, нито са първите. Трябва само от време на време да влизат в интернет. Там ще прочетат неща, от които става ясно, че са доста назад с материала.
През 1949 г. в САЩ четирима радиоводещи са се самоубили, защото не успели да преживеят настъпването на ерата на телевизията. Някой ден, съвсем скоро... Правилно разбрахте.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5466 |19.01.2010 Кристалина Георгиева с интензивна подготовка за еврокомисарския изпит . 0| 4685 |19.01.2010 Приключи съдебното следствие по делото „Борилски” . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7663 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads