Реклама / Ads
13| 6226 |07.06.2019 НОВИНИ

Слави Трифонов: Българските депутати се смятат за богоизбрани, а те са слуги на хората

.
Слави Трифонов
Българските депутати се самозабравяват веднага, защото се смятат за богоизбрани, а те не са - те са слуги на хората и когато го разберат, нашата демокрация ще стане такава, каквато е на една нормална и развита държава.
 

Това каза пред БНР телевизионният водещ Слави Трифонов, чието телевизионно шоу разкри през последния месец, че партийната субсидия от 11лв. значително се надписва и достига до 13,20 лв. на глас.

 

ГЕРБ реагираха, а премиерът Бойко Борисов внесе предложение за намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лв. Малко по-късно идеята беше приета на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

От ГЕРБ: Субсидиите на партиите е важно да имат ясна следа!
1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.
Не 11 лв., не 13,20... Борисов предлага по левче партийна субсидия на глас
"Това не е победа, нито е някакво удоволетворение при нас за това, че ние сме повдигнали нещо подобно. Това е битка, която трябва да се води от страна на гражданите", категоричен е водещият.

 

Той припомни, че на рефендум по темата преди две години и половина гласуваха 3,5 милиона души, 2,5 милиона, от които са поискали субсидията да бъде един лев.

"Това, което днес премиерът е направил - задействал се е след две години и половина. Преди 6 месеца в предаването той каза, че "още утре ще повдигне въпроса". Министър-председателят има сериозно разминаване с представата си за времето", коментира Трифонов.

 

Според него, всички политически партии са получавали повече пари "абсолютно незаконно" и същевременно са си мълчали.

"Министрите на правосъдието и на финансите говорят глупости, защото или не познават закона, или са некомпетентни, или защото така им изнася", убеден е Слави.

 

Относно опасението, че с така предложената субсидия, ще се стигне до зависимости на партии към олигарси, той коментира: "Това е все едно – дайте ни вие пари, за да не си ги вземем от олигарси или фирми. Това не звучи ли много неморално? Къде е моралът в политиката? Ти като ставаш политик, основната водеща сила за теб трябва да бъде моралът, а не откъде да намериш пари. Ти трябва да се грижиш за другите, не търсиш собственото си благополучие. В България хората стават политици, за да печелят повече, а трябва да стават политици, за да отговарят за другите“.

 

По думите му, тези пари не са печалба на политиците и не са начин да се обогатяват партиите, а били, защото "суверенът е решил да им даде толкова" и добави, че "ще разполагат с колкото имат. Ще живеят с по 1 лев на глас!"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14377 |06.06.2019 Слави Трифонов: Със субсидия 1 лев Борисов спасява Горанов и удържа народния гняв . 6| 4661 |06.06.2019 Слави Трифонов: Борисов поиска лев субсидия за партиите 942 дни след референдума за същото . 7| 6943 |05.06.2019 Слави Трифонов: Дянков, съсел ли си или Брад Пит? . 3| 4541 |27.05.2019 Вижте профила на избирателите на българските евродепутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads