Реклама / Ads
26| 7846 |09.10.2020 НОВИНИ

Слави Трифонов: Резолюцията е исторически позор за управляващите, срамна истина за България

.
Слави Трифонов
Слави Трифонов коментира във Facebook приетата от ЕП резолюция за България. Резолюцията е исторически позор за управляващите в България. Резолюцията казва срамната истина за управлението в Българи, пише той.
 

„Въпреки съпротивата от страна на Европейската народна партия, и най-вече на нейното ръководство, резолюцията относно принципите на правовата държава и основните права в България беше приета. Каквото и да бъде казано оттук насетне - тази резолюция е исторически позор за управляващите в България“, посочва Слави.


Според Трифонов големите национални телевизии и болшинството печатни медии ще се опитат „да премълчат или да заметат този позор под някой килим, примерно - в кърджалийския театър“.

„Ето, вчера имах чувството, че телевизиите излъчват стари новини. В централните емисии на bTV и Nova историческият позор за управляващите беше четвърта-пета новина.
Преди това показаха министър Ангелов, който говори за коронавируса, после показаха министър Сачева, която говори за пенсиите, после показаха и репортери, които говориха, разбира се - за пътните катастрофи, вследствие на дъждовното време. Двете емисии бяха под индиго. А в bTV дори забраната за продажба на наргилета на непълнолетни беше по-важна новина от приетата резолюция в Европейския парламент“, посочи още той.


„Истината обаче е по-важна от наргилетата и аз ще ви я кажа. Текстът на приетата резолюция ще бъде предоставен на Европейската комисия, на Европейския съвет, на всички правителства и парламенти във всички страни-членки на Европейския съюз, на Съвета на Европа, на ОССЕ, на ООН. Този позор на българските управляващи ще достигне до всички тях. А защо е позор? Защото в текста на резолюцията се казва, че в България има “значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите”. В документа се посочва, че има сигнали за злоупотреби с еврофондовете и съмнения, че пари на Евросъюза отиват в кръгове, близки до управляващата партия“, обясни телевизионният водещ.


Трифонов заявява още, че в резолюцията се изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни проверки и разследвания за корупция по високите етажи на властта след появилите се звукозаписи с гласа на министър-председателя, както и във връзка със скандала “Апартаментгейт”, с къщите за тъщи, със сараите на “Росенец”, с Българската банка за развитие, с танкера “Бадр”. Той добави и че в последния скандал е замесено и името на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, който гласува против резолюцията.


В документа се осъжда правенето на промени в изборното законодателство по-малко от година преди предстоящи избори. „Вчера обаче българският парламент направи точно това - прие промени само 7 месеца преди редовните избори, а са възможни и предсрочни, и се отметна от изцяло машинно гласуване“, посочва Трифонов.


„В резолюцията има и обща загриженост за бързото приемане на законите в страната, без разисквания и консултации със заинтересованите страни. Освен това се призовава българският парламент да изпълнява своята роля в осигуряване на отчетност на изпълнителната власт (уви, министър-председателят дори още не е стъпвал в новата сграда на Народното събрание, която се явява бившият Партиен дом). Съвсем логично се отбелязва и “сериозното влошаване на свободата на медиите в България през последното десетилетие”. Изразява се загриженост за “продължаващата практика на оказване на влияние върху медиите чрез преференциално отпускане на средства на Съюза за приятелски настроени към правителството медии”, допълва Трифонов.


В документа се осъждат и всички случаи на слово на омразата, основани на пол и сексуална ориентация, както и дискриминацията срещу малцинствените групи, включително от страна на министри от правителството и други високопоставени политици. По отношение на съдебната власт се казва, че остават нерешени системни въпроси в съдебната система, свързани с Висшия съдебен съвет и главния прокурор - и по-специално с липсата на ефективни механизми за отчетност и на функциониращ контрол.


В резолюцията се изказва недвусмислена подкрепа за протестиращите над 90 дни български граждани и се изразява “солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация”.


В резолюцията евродепутатите взимат предвид, че "исканията на протестиращите включват оставките на правителството и главния прокурор, както и незабавни парламентарни избори". Евродепутатите взимат предвид и непропорционалното насилие от страна на полицейските органи срещу протестиращите и призовават за пълно, прозрачно, безпристрастно разследване на техните действия. Евродепутатите настояват и за всеобхватно разследване на всички случаи на полицейско насилие срещу журналисти, отразяващи протестите.


В резолюцията се изразява и “загриженост във връзка с незаконните и прекомерни одити на частни предприятия, които публично са изразили своята подкрепа за протестите”.

 

„Ето такава резолюция за България беше приета в Европейския парламент. 358 евродепутати приеха унищожителните текстове, които казват горчивата и срамна истина за управлението в България. Истина, която всички знаем. Истина, срещу която застанаха българските евродепутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Знаем и защо го направиха. Защото те са част от това политическо статукво, което създаде и отгледа тази грозна и срамна истина, която днес не искат да припознаят. Единственото възможно нещо в този момент се нарича ОСТАВКА“, категоричен е Трифонов.

 




1
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5624 |09.10.2020 Цвета Караянчева: Резолюцията е политически акт. Ползва се единствено от опозицията . 48| 6515 |09.10.2020 Плевнелиев: Резолюцията на Европейския парламент е символ на битка за власт . 34| 14822 |09.10.2020 Добър ден, аз съм мозъчната смърт на вашето управление - това е Резолюцията . 4| 5500 |09.10.2020 Цветелина Пенкова: С резолюцията си ЕП сне доверие към управляващите и изрази подкрепата към българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads