Реклама / Ads
19| 5538 |06.10.2010 НОВИНИ

След 2 автогола ГЕРБ избра трети здравен министър

.
Със 123 гласа "за", 58 "против" и 12 "въздържали се" Народното събрание избра Д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването. По време на дебатите премиерът отсъства, а в подкрепа на кандидата нямаше нито едно изказване от ГЕРБ. Новият здравен шеф влиза в кабинета с оставка в джоба.
 

Д-р Стефан Константинов, който бе предложен от ГЕРБ за здравен министър, направи 15-минутно експозе относно бъдещата си политика. Той очерта основните проблеми в здравната система и обясни пред депутатите какво мисли да предприеме. Сред идеите на Константинов са времето за специализация на лекарите да бъде приемано като осигурителен стаж. Така, заедно с по-доброто заплащане ще си върнем специалистите в сектора. Той подчерта, че ще се стреми да върне държавата в болниците й, което се надява да се хареса на БСП, които също лансират тази идея и подчерта, че ще изслушва всяко предложение и критика на опозицията и управляващите.

Д-р Константинов призна, че няма как да имаме качествено здравеопазване, ако не се дадат повече пари, но предупреди, че ако не успее да се справи и загуби доверие, сам ще подаде оставка. Министърът успокои опозицията, че ще има промени в екипа, като не изключи да бъдат сменени зам.-министрите. Той се пошегува, че ще влеза в историята като първия министър, на когото ще бъде искан вот на недоверие само няколко часа след избора му.

От БСП попитаха защо премиерът отсъства в залата. Румен Овчаров каза на Д-р Константинов, че е останал сам в кризата, сам в реформата, като показателно за това била отсъствието на депутати от ГЕРБ на трибуната. "Нямаше нито едно изказване от партията, която ви предложи. Къде беше Бойко Борисов да ви подкрепи днес и да ви защити от критиката на БСП? Самият той не споделя политическите ви идеи", попита Овчаров.

БСП и ДПС така и не подкрепиха Константинов, както по-рано категорично заявиха. Д-р Хасан Адемов все пак пожела успех на кандидата Стефан Константинов. Синята коалиция също спази обещанието си и гласува "въздържал се", като подчерта, че е готова да помага с каквото може на министъра. Неговата кандидатура дойде, след два неуспешни опита ГЕРБ да започне адекватни промени в сектора в лицето на Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова.

Д-р Константинов бе представен в парламента от вицепремиера Симеон Дянков, който обаче обърка биографията му и прочете, че е "женен, с две деца". В началото на своето изказване д-р Константинов се пошегува, че финансовият министър го е постъавил в неудобна ситуация пред съпругата му. Независимите депутати от РЗС го призоваха да каже поне мяу и бау от трибуната, за да знаят дали избират котка или куче. Д-р Константинов отговори, че няма да имитира животни, а ще представи своята концепция за здравеопазването.

Още от ранни зори БСП и ГЕРБ се хванаха за гушите, след като Искра Фидосова ритна по кокалчето конкуренцията. По искане на ГЕРБ депутатите пренаредиха програмата си и решиха да започнат работата си с избор на нов здравен мивистър. Според предварителния дневен ред Народното събрание трябваше да започне с дискусии по внесения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството за провала в здравната реформа.

Съпредседателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова обоснова предложението си за смяна на точките и с това, че вотът е именно по въпроса за здравната реформа.

Мая Манолова от БСП заяви, че категорично възразява срещу промяната и каза, че това противоречи на правилника на парламента, според който опозицията всеки първи пленарен ден от месеца има право да предлага първите точки в дневния ред и те влизат по право в програмата. Именно социалистите бяха предложили дискусиите по вота на недоверие да са първа точка.

Действията ви са част от политическата ви игра, която играете с идеята да обезсмислите и смачкате предложеният вот на недоверие, заяви Манолова.

Парламентът отново е една най-елементарна функция на изпълнителната власт, а това няма нищо общо с Конституцията, заяви и зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че представители на правителството не са в пленарната зала, от което заключи, че Министерският съвет е знаел, че вотът на недоверие няма да е първа точка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5776 |04.10.2010 Два влака си връхлетяха челно заради трети . 3| 4947 |30.09.2010 М. Димитров: Няма да бъде избран силен министър . 2| 4672 |09.07.2010 Л. Иванов напусна и третия си пост . 1| 4686 |22.06.2010 Първанов избра с жребий хората си в СЕМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads