Реклама / Ads
0| 5522 |18.07.2007 НОВИНИ

След бразилския спортен триумф - драма с 200 изгорели в самолетна катастрофа

.
Над 200 души загинаха в адска катастрофа на пътнически самолет на най-голямото бразилско летище „Конгоняс", в центъра на Сау Паулу, предадоха световните агенции. Спасителите са измъкнали 45 овъглени тела на пътници, както и на 16 загинали в хангара, където се е разбила машината. В близките болници са приети още поне 60 пострадали.
 
Губернаторът на щата Сау Паулу - Жозе Сера е заявил, че шансовете някой от 170 пътника и шестте члена на екипажа да са още живи са нищожни. Представител на пожарната служба съобщи, че освен всички на борда, са загинали и много хора на земята, където машината се е врязала в товарен хангар.

Президентът на Бразилия Луиш Игнасиу Лула да Силва обяви тридневен траур в страната. Това стана само два дни след като бразилците започнаха тържествата послучай двете нови титли - купата Копа Америка по футбол и спечелването на шампионската лига по волейбол в Катовице, Полша. След фиестата страната бе потопена в скръб.

Предполага се, че самолетът "Еърбъс" А-320 на авиокомпанията ТАМ „Линяс аерас" не е могъл да задейства спирачната си система, кацайки на пистата, заради силния дъжд, който е валял два часа без прекъсване до кацането. Плъзгайки се извън пистата, машината е преминала през оживена магистрала в жилищен квартал до летището и се е врязала в хангар, в който компанията съхранява товари и запас от авиационно гориво.

По думите на очевидец, служител на компанията Елиас Родригес Жезус, след сблъсъка на самолета с хангара е избухнал огнен взрив като във филмите за катастрофи.

„Изведнъж чух силен взрив и земята под краката ми се разтресе. Погледнах нагоре и видях огромно огнено кълбо, а след това веднага усетих миризма на керосин и сяра", разказва Жезус пред АП.

Времето в Сау Паулу през целия ден е било лошо, а притеснения за сигурността на мократа писта са били изразявани многократно досега. В момента летището е затворено за полети и трафикът е насочен към друго летище на града точно поради тази причина.

В началото на годината група пилоти се оплакали, че локвите вода, които се събират на и без това късата писта, създават т.нар. „възглавници" и нарушават спирачния път, което в един момент може да се окаже фатално.

През февруари с решение на съда, излитането и кацането на летището в Сау Паулу е било временно спряно по технически причини. По-късно е била обновена настилката на пистата.

В понеделник обаче малък самолет при подобни метеорологични условия не е могъл да се приземи нормално и е спрял в тревата отстрани. За щастие никой не е имало пострадали. Въпреки това полетите не били спряни.

Миналата година, когато пътнически самолет се сблъска с малък частен самолет над Амазонка.

Тогава катастрофата бе обявена за най- голямата в историята на Бразилия, тъй като броят на жертвите достигна 154 души. Сегашната обаче подобрява този черен рекорд. „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6944 |13.07.2007 Калин Митрев наследява Овчаров? . 0| 5021 |09.07.2007 Турция нахлува в Ирак, ще преследва кюрди . 1| 19864 |08.07.2007 Константин-Асен Сакскобургготски е кръстник на дъщерята на испанския престолонаследник Фелипе . 1| 6733 |03.07.2007 Спас Спасков си е изпълнителен директор на "Пирогов", а след конкурс може да продължи да бъде такъв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads