Реклама / Ads
1| 5049 |17.12.2013 НОВИНИ

След интервю във Фрог: Комисия се запозна с казуса "Летище Божурище"

.
Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище „Божурище” през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г. изслуша информация от Министерството на културата за процедурата по обявяване на летището за паметник на културата.За проблема Frog news сигнализира в интервю с полковник Тома Ковачев преди месец.
 

На заседание на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата (НСОНПК) през 2008 г. се обсъдило отворено писмо на българската авиационна общност. Съветът взима решение, с което препоръчва летище „Божурище” да бъде обявено за паметник на културата от национално значение и теренът да бъде одържавен. Цялата процедура стартира след приключване на продажбата на имота. Не е била изпълнена препоръката да се национализира имота.

В началото на 2010 г. до Главния инспекторат на МК е постъпило писмо за започване на процедура за даване на временен статут на летище „Божурище”, но процедурата не е доведена докрай.

От Министерството на културата заявиха, че проблемът по недовършване на процедурата е в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който не се е произнесъл с акт и така процедурата по временен статут не е започнала. Несвършената работа е в посока на неиздаване на административния акт. В заповедта на министъра на културата има противоречиво описание на декларирания обект.

„В съдебното производство в три инстанции Министерството на културата е представлявано от юристите на ведомството. Съдебното производство е водено добре. МК не може да си позволи големи разходи за скъпи адвокатски кантори”, заяви представител на министерството. „Държавата не може да си позволи средства за да запази един паметник?”, попита Красимир Велчев от ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5716 |16.12.2013 След 3 г. връщаме имигранти на Турция . 6| 6595 |14.12.2013 Двама ранени след стрелба във Велико Търново . 34| 12312 |13.12.2013 Най-сетне! След разследване на Фрог нюз уволниха кметицата Апостолова . 7| 5597 |10.12.2013 Трима лекари ще разследват смъртта на дядо Кирил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads