Реклама / Ads
9| 6158 |07.02.2014 НОВИНИ

След интервю във ФРОГ: Падат таксите за bg стоки във веригите

.
Всички такси, които търговските вериги събират от българските производители, ще бъдат премахнати чрез подготвяните промени в Закона за защита на конкуренцията. Това обясни вицепремиерът Даниела Бобева по време на заседанието на Обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката.
 

Освен пълното отпадане на таксите измененията ще сложат и край на редица дискриминационни практики, като това магазините да упражняват определени права над производителите, без да имат договор с тях или пък веригите да могат да прекратяват договорите с българските доставчици без съответното предизвестие и др., стана ясно от думите на Бобева. Точно за това стана дума в интервю във ФРОГ със собственика на птицекомбинат в Костинброд Благо Джиев през януари.

 Измененията в закона ще окажат положително влияние и върху дребните производители, чиято продукция вече над 20 г. се изкупува на безценица. В новата нормативна уредба ще бъдат заложени стимули, за да могат тези производители да се обединяват и сдружават. "Нелегалният внос на земеделска продукция е най-големият проблем за родните стопани", заяви вицепремиерът. Затова в подкрепа на местното производство ще бъде значително увеличен контролът по границите включително и с нови системи, съобщи Бобева. Тя допълни, че до две седмици законопроектът ще бъде качен за обсъждане на сайта на Министерския съвет.

Паралелно с това правителството работи и над радикални промени в Закона за концесиите, съобщи още Бобева. Чрез него ще бъде въведен далеч по-строг контрол по границите, върху самите концесионери, ще се правят извънредни проверки на тези фирми, ще се проверява, включително и в чужди лаборатории, съдържанието на рудите и т.н. Ще бъде анализирана и концентрацията на съответните полезни изкопаеми в единица руда, стана ясно от думите на вицепремиера. Така ще се гарантира, че концесионерите плащат за цялото добитото от тях количество полезни изкопаеми.

Бобева заяви, че с новия закон вече няма да се дават разрешителни за проучвания без конкурсна процедура, а незаконният добив ще бъде криминализиран. На нарушителите ще бъдат отнемани разрешителните и концесиите, категорична бе Бобева.

Четете цялото интервю с Благо Джиев:https://frognews.bg/news_64667/Ptitsevadat_Blago_Djiev_Kachestvenoto_ni_proizvodstvo_prechi_na_kontrabandata/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6699 |06.02.2014 А. Ковачев: Последният проект на Коминтерна не може да е част от ЕС . 28| 4871 |06.02.2014 Цацаров: Росен Плевнелиев не е обект на разследване . 4| 8200 |05.02.2014 Криминалисти пред Фрог: Свит паспорт на Калфин го „вкара” в престъпна схема . 2| 5118 |02.02.2014 Въвеждат по-лесна процедура за наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads