Реклама / Ads
4| 3937 |29.10.2019 НОВИНИ

След като ГЕРБ се ожалиха от ”телевизионен Костинброд”, ЦИК глоби БТВ заради репортаж за "Графа"

.
Установено е нарушение от страна на телевизията и то се израява в предизборна агитация в изборния ден. Това се казва в решение на ЦИК по повод репортажи на БТВ в деня за размисъл.
 

От управляващата партия се заканиха да се жалват пред Комисията, сравняваки излъчванията на медията миналата неделя с "телевизионен Костинброд". При включванията си в ефир ррепортерите на медията разказваха за проблемите на различни градове, бяха излъчени и репортажи за купуване на гласове и за съмнения за купуване на гласове, уточнява "Клуб Z".
 
Но най-много от ГЕРБ се подразнили на репортаж за столицата, озаглавен "Хубаво е, но не е готово" в София. Той, разбира се, бе посветен на пословичните ремонти на централната градска част. 

 

И първото решение на ЦИК касае именно столицата. "Използвани са кадри от вече излъчвани материали, и по-конкретно на ранена жена, чийто съпруг изкъртил три "перки", поставени като ограничители на ул. "Граф Игнатиев". В сигналите се посочва, че по този начин се правят индиректни внушения по отношение на решението на избирателите за кого да дадат своя вот. Нарушението, според сигналоподателите, се състои в излъчването на репортаж, който не касае законосъобразността на изборния процес, а агитация срещу кандидата за кмет Йорданка Фандъкова, а на нея не й е дадена възможността да представи своята гледна точка", цитират от ЦИК сигнала от ГЕРБ.
След което се мотивират за решението си да съставят акт на бТВ за агитация така:

 

"Централната избирателна комисия приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение. Съгласно посочената разпоредба "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма."

 

Втората жалба, по която ЦИК се е произнесла касае репортаж от сливенското село Гавраилово. Репортерите разказаха за схема, при която се от кметството раздавали пари на жители от ромски произход като обезщетения заради умъртвените им заради чумата прасета. Но всъщност те не отглеждали прасета. Репортажът е озаглавен "Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове".

В жалбата се посочва, че в телевизионния репортаж репортерката е споменала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа било изписано "СЛИВЕН", с което се внушавало, че посочените нарушения са извършени в община Сливен. В статията, публикувана на сайта на медията било посочено, че става дума за село Гавраилово.

 

От ГЕРБ се жалват, че "в излъчения репортаж и в публикуваната статия се отправят директни внушения, че кметът на село Гавраилово, който е отново кандидат за кмет изплатил на 84 души от селото по 300 лева обезщетение за доброволно умъртвени прасета като въпросните обезщетения кметът плащал и на хора от ромската махала, които никога не са имали прасета". Не се е харесала и констатацията на водещия Светослав Иванов след излъчването на материала: "Един глас вече струва 100 лева и едно прасе".

 

И по този "параграф" ЦИК постановява същото като в решението за София. Иначе, за протокола, кметство Гавраилово може да се поздрави с кмет още от първия тур. Димитър Андреев (ГЕРБ) е получил над 53 на сто от гласовете.

 

Очаква се ЦИК да се произнесе и по жалби на управляващата партия срещу бТВ Медиа груп. Оттам се заканиха, че ще атакуват всеки репортаж в изборния ден поотделно. Предстои председателят на ЦИК да състави акт за установените гореописани две нарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4037 |29.10.2019 Арестантите в Бургаския затвор обявиха гладна стачка, третирали ги като осъдени лица . 14| 15544 |29.10.2019 Миролюба Бенатова: Да отговаряш на критиците си, а не да се цупиш като малко дете, също е част от зрелостта, г-н Борисов . 0| 3717 |29.10.2019 Дете почина след хранително натравяне в Кардам, още две са в болница . 4| 5363 |28.10.2019 В София БСП удвоява общинарите, ГЕРБ с трима по-малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads