Реклама / Ads
26| 10168 |13.02.2013 НОВИНИ

След опит: Намалено напрежение или развален електромер не качват сметкaта

.
Нямa случаи за манипулиране на електромери с подаването на по-ниско напрежение. Това каза доц. д-р инж. Георги Милушев от Лабораторията за електроизмервателна техника в БАН.
 

Инж. Георги Милушев направи експеримент, в който подаваха различни стойности на напрежението, предаде bTV.

Напрежението беше намалено до 180 волта. Вентилаторът на печката спира, но ако това продължи може да се стигне до пожар. Уредите са предназначени да работят в определени параметри и тяхното нарушаване води до опасност. Има възможност някои електромери да бъдат нулирани при ниско напрежение, но това е по-скоро в ущърб на ЕРП-тата.

По-ниското напрежение отлага изпълнението на функциите на уредите. Например едно яйце трудно може да бъде сварено за обичайните 3 минути, посочи Милушев. Той обаче отрече това да се използва от ЕРП-тата като тактика за удължаване на времето на ползване и така да се постигне повишаване на консумацията. Повишаването на напрежението е също нежелано, но уредите не дават отклонения при разлика от 10 %, успокои той.

Неправност в електромера също не би била причина за високите сметки за ток. Уредът просто би показвал грешки в измерването, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Цветанка Соколова от Българския институт по метрология, където в момента тече експертиза на няколко електромера.

По думите й, индукционните електромери има по-голяма вероятност да показват по-ниско потребление на ток дори, докато тези от ново поколение следят изразходваната електроенергия с изключително минимални отклонения.

Твърдението, че софтуерът, с който се обработват сметки за ток, може да бъде манипулиран, Соколова коментира, че от института не могат да вземат позиция по въпроса. Когато правим метрологична експертиза на уредите, ние следим дали в паметта на електромера е съхранено това, което е било отчетено във времето, обяви тя.

По думите на Соколова, ако някой се съмнява в правилното функциониране на неговия електромер, може да поиска подобна експертиза, която, като услуга, се поема от заявителя. Днес на обяд ще са готови резултатите от настоящите тестове, обяви тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6037 |12.02.2013 Борисов предложи анулиране на конкурса във Фонд "Научни изследвания" . 4| 5760 |12.02.2013 Официално: ОЛАФ не разследва Мирослав Найденов . 21| 5058 |12.02.2013 М. Найденов: Не ме разследва ОЛАФ . 6| 5521 |12.02.2013 ОЛАФ разследвала земеделския министър за злоупотреба с евросредства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads