Реклама / Ads
3| 14214 |28.09.2017 НОВИНИ

След Пеевски – Плевнелиев и Ева Паунова нагазиха в света на криптовалутите

.
Криптовалутите явно са новото хоби на българския политически елит.
 

След като сайт на Делян Пеевски бе уличен в добиване на криптовалутата Monero, използвайки компютърните мощности на посетителите си, без знанието им, сега и името на бившия президент Росен Плевнелиев се замесва сериозно в криптосвета.

 

Проверка на Frognews.bg установи, че след оттеглянето си от „Дондуков“ 2 Плевнелиев не се е отдал на дългосрочна почивка, а е поел длъжността на „главен съветник“ на проекта Lockchain. Става дума за инициатива, която предлага платформа за отдаване на хотелски стаи и частни имоти под наем, но без заплащане на комисионни на посредници. Поне такава е идеята, заложена в проекта, която още е далеч от осъществяването си.

 

Дори напротив, Плевнелиев де факто е главен съветник на едно от придобилите през последните месеци популярност ICO (Initial Coin Offering). Същите станаха обект на тежки регулации в САЩ и Китай, като комунистическата държава дори забрани търговията с този вид нови криптовалути. Притесненията на регулаторите са свързани най-вече с липсата на сигурност за инвеститорите в тези токени, които събират десетки милиони долари от предварително финансиране, без да дават гаранция какво ще се случи с тези средства.

 

Но да се върнем на Плевнелиев. Във визитката на „главния съветник“ на ICO-то пише, че освен президент, той е софтуерен инженер, създател и съсобственик на клъстери в областта на информационните и комуникационните технологии. За допълнителна тежест пък е добавено, че познава лично едни от най-влиятелните лидери в света на технологиите, сред които и Бил Гейтс.

 

Проверка на останалите съветници на проекта обаче ни отвежда до друго лице от ГЕРБ – Ева Паунова Майдел. Евродепутатката е посочена като юридически съветник на ICO-то. Постът е важен, тъй като правният статус на тези проекти е най-меко казано неизяснен.

 

 

Предварителната продажба на токените започва след по-малко от два дни. Интересно е, че 25% от тях ще бъдат заделени за екипа и съветниците, част от които са Плевнелиев и Мейдел. Целта на екипа е да продаде токени на обща стойност 25 млн. евро.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4416 |27.09.2017 Борисов след магистралите ще строи втори мост над Дунав край Русе . 4| 7336 |27.09.2017 Цацаров награди тъста на Пеевски от ВСС . 0| 4272 |27.09.2017 Ученик остана без далак след бой в час . 0| 3831 |24.09.2017 8 души са в болница, след като бус се обърна във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads