Реклама / Ads
4| 6516 |13.01.2010 НОВИНИ

След проверка на ДАНС прокурори ловят бели якички

.
Спецакция изненада служителите на земеделския фонд. Източник: Вяра Йовева
Съвместна акция на полицията и Прокуратурата се провежда от сутринта в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), Разплащателна агенция. Проверката е започнала от сутринта, като всичко около сградата на ДФЗ е отцепено.
 
Градският прокурор Николай Кокинов каза следното: "В САПАРД сме на лов за бели якички". Акцията в сградата на Агенция САПАРАД, която се провежда от "Икономическа полиция", е под наше ръководство, съобщи обвинителят.

Прокурор Божидар Джамбазов, не потвърди пред frognews.bg информацията, че акцията е по сигнал, подаден от новото ръководство на ДФ „Земеделие”.
"Поради факта, че още се работи по случая, на този етап мога да кажа, че нещата са тръгнали от доставени ни от ДАНС материали, които са набавени при предишна тяхна проверка", каза за сайта ни Джамбазов. На този етап от прокуратурата отказват да дадат повече информация, като се очаква да излезнат повече подробности до няколко минути, когато окончателно приключи акцията.

"Това е акция, която е организирана по-скоро от прокуратурата, затова ние нямаме много информация", казаха за frognews.bg от МВР.

Повече от три часа служителите на Икономическа полиция и на прокуратурата описваха документи, свързани с Програмата за развитието на селските райони у нас.

Проверката е израз на политиката за борба с корупцията и прозрачност при управлението на средствата от еврофондовете, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. „За пореден път декларирам, че новото ръководство на МЗХ и ДФ „Земеделие” ще прояви нулева толерантност към всеки опит за злоупотреби и измами”, посочи министърът.

"Акцията се провежда, след като новото ни ръководство е подало сигнал на 6 септември за конфликт на интереси на шест служители на фонда. Категорично не става дума за ръководители или хора от старото ръководство. Поради факта, че се води производство, не мога да кажа повече подробности", каза за frognews.bg Сия Велинова, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" към фонда. "За всяко нещо, което бъде установено като нередност ще бъдат подавани сигнали", това увери изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева по повод проверката.



Припомняме, че това не е първата акция на службите срещу фонда. През септември бе направена проверка от Сметната палата за управлението на старото ръководство. Тя бе инициирана от новия изпълнителен директор Калина Илиева веднага след встъпването й в длъжност, съгласувано и с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Проверката обхвана периода 1 януари – 30 юни 2009 г. Сметната палата проверяваше как са управлявани бюджетът и имуществото на фонда през посоченото време.

След това ДАНС започна да нищи проблемите във фонда. Резултатите от тази работа водят до днешната акция, става ясно от думите на магистратите.

В съда пък от доста време тече делото САПАРД, където според прокуратурата в периода 2002-2005 г. като организирана престъпна група чрез използване на фалшиво документи, без право на основание, обвинените са получили субсидии по програма САПАРД за около 14 млн. лева.

Прокуратурата обвинява Николов и съпругата му Мариана в документни измами и злоупотреби с парични средства по програмата.

Сред обвинените са и също и Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.

По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на подсъдимите - запорирани са 32 банкови сметки и са поставени под възбрана общо 41 недвижими имота на територията на страната.

Frognews.bg припомня, че през август стана ясно, че ръководството на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) ще бъде сменено, за да спазва процедурите и да работи прозрачно. Малко по-късно промените станаха реалност, като Калина Илиева бе назначена за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”. Смениха се и заместниците, като в длъжност влезнаха Светослав Симеонов и д-р Драгомир Господинов. Новото ръководство беше избрано чрез конкурс и без политически назначения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4695 |04.01.2010 И прокурорите подкрепиха съдиите срещу Дянков . 7| 8875 |29.12.2009 Трима от "Наглите" се споразумяха с прокурорите . 10| 4690 |25.11.2009 Масларова финтира прокурори, НС я прецака с пост . 16| 5736 |24.11.2009 Прекратиха делото "Ковачки", върнаха го на прокурорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads