Реклама / Ads
25| 8177 |12.02.2010 НОВИНИ

След сигнал на Frog News парламентът осъди Възродителния процес

.
Йордан Бакалов Източник: Вяра Йовева
Проект на декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, одобри комисията по правата на човека и вероизповеданията.
 

До приемането на документа се стигна след като Frognews.bg алармира през средата на януари, че делото вероятно вече е прекратено по давност, а от Военна прокуратура не желаят да дадат конкретни отговори на поставените от нас въпроси. Тогава съобщихме и за декларацията, изготвена и подписана от сини депутати, която отлежава в парламента. С документа се предлага на парламента да заяви, че категорично осъжда асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство, включително и т.нар. Възродителен процес.
Документът се състои от три точки:

1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и т.нар. Възродителен процес.
2. Обявяваме прогонването над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 година за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим",
3. Призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес и се заявява, че опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници към целия български народ.

Декларацията беше подписана от 10 депутати от Синята коалиция на 27.10.2009-та година. Вчера в парламентарната комисия за правата на човека са направени две поправки, преди да бъде внесена за гласуване в парламента. По настояване на Юнал Лютви е добавена думата „опит” в „Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани”. А във втората точка вместо 400 000 български граждани, по препоръка на изследователи на Възродителния процес числото е поправено на „над 360 000”.

Председателят на комисията Йордан Бакалов поясни, че подобен документ, заклеймяващ Възродителния процес, досега не е бил приеман в парламента през 20-те години на Прехода. „Иван Костов като министър-председател се извини за възродителния процес в Бурса от името на правителството, но подобен официален документ няма.” Той коментира, че подобни престъпления нямат давност и има възможност Главният прокурор да възобнови делото. Йордан Бакалов добави, че най-рано декларацията може да бъде внесена в парламента на 16-ти февруари или .

Още в края на миналия декември Frognews.bg изпрати чрез Върховна касационна прокуратура въпроси до Софийска военна прокуратура, която наблюдава делото. Искахме официално да получим отговор на 5 въпроса:

1. До къде е стигнало делото за възродителния процес?
2. Какви са причините то да бъде протакано 20 години?
3. Кога точно изтича 20-годишният давностен срок?
4. Прокуратурата има ли намерение да поиска удължаване на срока и да продължи разследването?
5. Има ли по делото доказана вина на ръководители от бившата БКП на национално и местно ниво?

Неофициално ни бе обяснено, че наблюдаващият делото прокурор Евгени Иванов не искал да бъде занимаван с този въпрос, можел да говори, но можел и да откаже. Преди време му натресли случая, а освен това Иванов смятал, че отправените му въпроси от Frognews.bg са тенденциозни. Освен това делото било секретно. Пред колеги магистратът с пагони обяснявал, че реално давностният срок е изтекъл без да се разбере, той сигнализирал шефовете си, но не получил инструкции как да действа.

Юристи коментират, че специално за това дело давностният срок е доста разтеглив и спорен, защото не става дума за едно престъпление извършено в конкертно време и място, а за гигантски престъпен процес, засегнал хиляди хора на различни места в страната от края на 1984 г. до началото на 1990 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4775 |10.02.2010 Парламентът избра новия шеф на НЗОК . 1| 5065 |03.01.2010 Българин дал сигнал, че „Asian glory" е отвлечен . 5| 4608 |05.12.2009 Цветанов спокоен за Тагарински, няма сигнал от близките . 12| 4459 |11.11.2009 БСП притеснени, че парламентът заприличал на съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads