Реклама / Ads
0| 4296 |01.11.2017 НОВИНИ

След скандал Транспортната комисия в НС одобри облекчения за таксиджиите

.
Източник: БГНЕС
Депутатите от комисията по транспорт в Народното събрание одобриха със скандал облекчения за таксиметровите шофьори, предвидени в Закона за автомобилните превози, както и бюджета за 2018 г. и провалиха блиц контрола на ресорния министър.
 
Председателят на комисията Халил Летифов предложи в дневния ред да се включат две нови точки, които не бяха предвидени в програмата на депутатите – промените в Закона за автомобилните превози, с които се дава възможност удостоверенията на таксиметровите водачи да се подновяват без изпит, и поправките в Закона за ДДС, с които се ограничават плащанията в брой и се променят още няколко закона.

За втория законопроект комисията изобщо не е водеща, но според депутати гласуването му преди Закона за бюджета за 2018 г. е наложително, за да не се налага промяна във финансовия план на по-късен етап.

Зам.-председателят на комисията Георги Свиленски от БСП обаче посочи, че не е редно в дневния ред да се включват законопроекти, с които народните представители не са се запознали предварително. След като двете допълнителни точки бяха гласувани от депутатите, народните представители от БСП напуснаха залата, което не попречи на гласуването, защото комисията имаше кворум, пише още  Investor.bg.

Това на практика провали и редовното изслушване на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, тъй като се оказа, че народните представители от останалите политически партии нямат въпроси към него.

Комисията единодушно прие промените в Закона за автомобилните превози, с които се предвижда удостоверенията на таксиметровите водачи да могат да се удължават без изпит. Според сегашните правила документът важи за срок от пет години.

Ако водачите подадат заявление за преиздаване на удостоверенията поне 14 дни преди изтичането им и отговарят на всички други условия, предвидени в закона, те няма да полагат нов изпит, предвиждат поправките.
Вносителите на промените подчертават в мотивите си към законопроекта, че срокът на валидност на таксиметровите удостоверения е въведен с промени в Закона за местните данъци и такси от 2016 г. Няма обаче разписани условия и ред за продължаване на тези удостоверения.

С 11 гласа „за“, само 2 „против“ (на депутатите от ДПС, които присъстваха на заседанието на комисията) и без въздържали се транспортната комисия на парламента прие бюджета за 2018 г. Утре план-сметката ще се гласува от бюджетната, здравната и социалната комисии, които ще заседават заедно.

Днес финансовият план мина и през парламентарните комисии по сигурността, правни въпроси, енергетика, икономическа политика, земеделие, европейски фондове, за българите в чужбина и специалната комисия за наблюдение на приходните агенции.

Според министъра на транспорта Ивайло Московски транспортният сектор ще се справи и с предвидените средства в план-сметката за следващата година. Той се надява, че ще има вътрешно преразпределение на пари догодина предвид и очакваните постъпления от концесията на Летище "София", които е предвидено да отидат за стабилизирането на БДЖ.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6290 |02.11.2017 Фрогоко: След намеците за корупция съдия Дончева излиза чиста като сълза . 4| 4285 |01.11.2017 Кметът на Асеновград няма да ходи на съд, спряха разследването . 2| 4212 |31.10.2017 Изследване: Повечето българи вярват в Бог . 0| 4817 |31.10.2017 Не може да бъде: Бутат барбекюто на цар Киро 6 години след трагедията в Катуница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads