Реклама / Ads
26| 5041 |17.02.2011 НОВИНИ

След цирка в НС, депутатите замразиха заплатите си

.
След скандали, квалификации и обиди депутатите замразиха заплатите си за една година. Предложението бе внесено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и бе прието с гласовете на народните представители на ГЕРБ и партията на Волен Сидеров.
 

Мотивите на парламентарната шефка Цецка Цачева бяха прагматични - да бъдат спестени средства в периода на излизане от кризата на държавата. Колегите й от ГЕРБ и "Атака" единствено застанаха зад предложението, а след изказването й, че народните представители ще останат със същата заплата, отпуши гнева на БСП. "Левицата" буквално изригна като вулкан заради стотината лева, които бяха предвидени като увеличение на депутатското месечно възнаграждение.

Нормативно заплатите на народните представители се определят от размера на средната работна заплата за страната в края на всяко тримесечие според данните на Националния статистически институт.

Спестовността като аргумент за предложението раздразни силно левицата и нейни представители обвиниха управляващите в евтин популизъм и двоен морал.

По-рано днес предложението на Цецка Цачева бе повод за поредния политически цирк в парламента. Остри реплики си размениха  депутатът от БСП Румен Овчаров и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"С тази помиярска политика доникъдсе няма да стигнете", заяви Овчаров. Разгневен, атакистът бързо се добра до трибуната с дуплика:: "Вие сте помияри".

На свой ред червената депутатка Меглена Плугчиева атакува Цачева, като я обвини в неискреност.

„Кога сте искрена г-жо Цачева?", попита Плугчиева. Тя поиска парламентарният шеф да отговори дали е искрена, когато говори за ограничения или когато миналата седмица е ползвала правителствения фалкон за визита до Израел, вземайки със себе си секретарка, бодигард и преводач.

„Не зависи от волята ми с какво да пътувам. Имам желание да стигна до Анталия с плуване. Ползвате Народното събрание за интриги," отвърна Цачева.

Димчо Михалевски от БСП припомни, че увеличението на депутатските заплати се определя от заплащането в публичния сектор, което за миналата година бележи ръст за сметка на частния.

„Кого лъжем, че ние не си увеличаваме заплатите", попита той и поиска спестяванията от увеличаване на депутатски заплати да отидат за общините за благотворителни каузи.

Янаки Стоилов пък направи друг извод от това предложение - че страната ни все още е в криза и не излиза от нея. Той припомни, че миналата година депутатските заплати са замразени с мотива, че това е заради финансовата криза, и ще продължи, докато страната е в криза.

Социалистът поиска да се увеличи минималната работна заплата. „Нашата цел е да направим живота на хората по-добър, а не нашият по-лош," изтъкна Стоилов и запита мнозинството: „Защо допускате раздуване на държавната администрация?", визирайки създаването на БОРКОР, където ще работят около 150 души. Според него това е институция, която ще дублира функциите на ДАНС. Стоилов заяви, че няма да участва в днешното гласуване.

За миналата година НС е спестило 1/3 от бюджета си от замразени депутатски заплати, отбеляза Павел Шопов от "Атака". Майстори сте да губите времето на българските граждани, заяви Николай Коцев от ГЕРБ, обръщайки се към левицата и призова социалистите да бъдат конструктивни.

Михаил Михайлов от Синята коалиция частично се съгласи с Янаки Стоилов и посочи, че председателите на КРС, КЗК и КЗП получават 90% от заплатата на шефа на парламента. В същото време според него тези комисии не вършат достатъчно работата.

"Ние излизаме от кризата", изтъкна Красимир Велчев от ГЕРБ, но това според него не означава, че възнагражденията автоматично ще започнат да растат.

"След като искате да се увеличат заплатите на хората, направете законодателни инициативи в тази насока, прикани Цецка Цачева БСП. Знам, че искате да ми слагате цедки, гевгири, фунии. Не ми е безразлично какви са коментарите по отношение на НС навън". Тя настоя парламентът да даде пример и да си направи самоограничение. Така според нея депутатите ще имат съвест да искат ограничения в заплащането и в други сектори.

Румен Петков от БСП каза, че парламентът е дал пример с гласуване на държавния бюджет, като с над 100 млн. лева е увеличен бюджетът на държавната администрация. „С един такъв акт даваме принос в сатанизиране на българския парламент, хвърли ръкавицата и той. Цецка Цачева заяви от своя страна, че е съгласна с Румен Петков, че се сатанизира парламента заради изказването на Меглена Плугчиева.

Кога сте искрени - когато премиерът отива с Фалкона до Испания да гледа мача Реал Мадрид- Брселона?, попита и Петър Курумбашев, посочвайки, че това пътуване на Бойко Борисов е струвало 13 000 лева. Кучетата си лаят, фалконът си лети, отсече червеният депутат.

Към препирнята се присъедини и Иван Костов "Нали сме безделници? На безделниците изобщо не трябва да се плащат пари, заяви той, визирайки изказване на премиера Борисов, че в НС работят безделници.
"Аз наистина се замислям дали да не си намалим заплатите, ние работим зле, продължи той. Да помислим с колко да си намалим заплатите, след това да намалим и на другите, за да помогнем на държавата. Дали и другите не са безделници?".

Нека бъдем по-радикални и не се опитваме така срамежливо да решаваме проблеми, призова съпредседателят на Синята коалиция. Изказването му бе посрещнато с аплодисменти от червени депутати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4981 |12.02.2011 Депутатите губят по 8 лева на ден! . 2| 5179 |13.01.2011 Замразиха данъците за софиянци . 25| 5784 |08.12.2010 Нунев: Депутатите са лакоми и с високо мнение за себе си . 5| 6989 |30.11.2010 Депутатите нищят "рефракцията и оптометрията"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads