Реклама / Ads
150| 4989 |18.12.2012 НОВИНИ

Следващият парламент ще е пъстър

.
6% е разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП в началото на декември. Този показател за обществените нагласи при водещите партии се запазва спрямо предходния месец, коментират социолозите от НЦИОМ, провели проучване в 86 населени места.
 

Според данните управляващата политическа формация може да разчита на симпатиите на 24,5% от българите, докато главната опозиционна сила – Коалиция за България, има подкрепата на 18,5% от пълнолетните граждани. „Много рисковано в началото на зимния сезон е обаче да се твърди, че е налице някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните партии у нас”, коментират от НЦИОМ.

Резултатите от изследването на общественото мнение показват, че към момента ДПС запазва мястото си на трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3 на сто. Следва я „България на гражданите” с много близък резултат от 5,8 на сто.

Намалява обаче персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева сред политически ангажираните българи, посочват социолозите. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Въпреки това лявата подкрепа за Кунева е с по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на „България на гражданите” по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.

Назад в класацията на най-одобряваните партии се нарежда Синята коалиция, която е успяла да запази едва 3,1% от привържениците си.

„Наместването на пластовете в дясното пространство представлява интересен изследователски фокус. В настоящото изследване регистрираме нисък дял на одобрение за лидера на СДС Емил Кабаиванов – едва 2,3%. За сметка на това, в резултат на събитията от изминалия месец, неодобрението към него расте рекордно - с 18% (от 17% на 35%)”, казват от центъра.

Партията на Волен Сидеров - "Атака", пък получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната, става ясно от проучването.

По всичко личи, че следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации. Темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати.

Нещо повече, редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула, коментират специалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5086 |14.12.2012 Дебатът в парламента доведе до бомбен тероризъм . 2| 4800 |14.12.2012 Отмениха парламентарния контрол . 9| 4947 |10.12.2012 Делян Добрев призова за цигарен дебат в парламента . 20| 5641 |10.12.2012 "Атака" и ВМРО влизат заедно в следващия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads