Реклама / Ads
11| 5208 |26.04.2011 НОВИНИ

Сливенските съдии „бият” отвод на дело срещу Лечков

.
Йордан Лечков
Всички съдии от Сливен са си направили масов отвод, за да се осигури безпристрастност на съдебния процес срещу кмета на града. Това е второто дело срещу сливенския градоначалник Йордан Лечков, което отива във Върховния касационен съд, който трябва да го разпредели в друг съд в страната.
 

И преди магистратите са отказват да гледат дело срещу Лечков. Самият той неведнъж публично е изказвал своите предубеждения към съда в Сливен, след като бе отстранен временно от поста.

Делото, което ще бъде разпределено на съд в някой от областните градове в страната, е за длъжностно престъпление. Според обвинението през периода август 2008 г. – февруари 2010 г., в качеството си на длъжностно лице, Лечков е предоставил недвижим имот – частна общинска собственост, за ползване от четири местни фирми, без да направи публичен търг или конкурс за сключване на договор за наем. От прокуратурата твърдят, че целта на кмета е била да облагодетелства въпросните фирми с цената на сериозни вреди за общината, чийто бюджет бил ощетен с 671 368,80 лева.

Сливенският градоначалник вече бе оправдан по обвинение за търговия с влияние и измама. Тогава прокуратурата го обвиняваше, че през март 2005 г. Лечков е поискал и приел от Илия Георгиев-Манастара дар за ОФК „Сливен-2000″ – сумата от 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в Изпълнителна агенция по горите. Магистратите от Стара Загора, където бе разпределено делото, счетоха, че Лечков е невинен.

Срещу Лечков текат още няколко разследвания. На 15 април Лечков беше привлечен като обвиняем по седем обвинения за престъпления по служба – за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Сливенският съд отстрани кмета от длъжност, но в края на юни Апелативният съд в Бургас го възстанови на поста.

На 23 март м.г. кметът на Сливен бе спрян от патрул на алея „Яворов“ в столицата заради превишена скорост. Според полицаите Лечков не спрял първоначално при вдигната стоп-палка и патрулът го последвал. Когато служителите на реда настигнали колата, подали сигнал със сирената. Лечков спрял автомобила и полицаите започнали да му съставят акт. Тогава били разменени остри реплики между служителите на полицията и кмета на Сливен, като според свидетелските показания, Лечков им показал среден пръст и се държал грубо. Той обаче твърди, че не е видял първоначално подадения сигнал и потеглилия след него автомобил. Инцидентът обаче се размина без последици за кмета, тъй като наказателното производство срещу него бе прекратено на 15 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5396 |26.01.2011 Евросъдии тестват "независимостта" на българския съд . 5| 4756 |18.01.2011 Спецсъдиите - работят малко, получавт много . 15| 5415 |27.12.2010 Съдиите си дават отвод за делото на Лечков . 8| 9457 |09.12.2010 Проверка по "Наглите" скара съдии с ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads