Реклама / Ads
0| 5056 |15.10.2007 НОВИНИ

Сложни пазарлъци; стачката продължава!

.
Днес започва четвъртата седмица на учителската стачка. Преподавателите ще протестират отново, след като поредният кръг от преговорите с посредничеството на президента Георги Първанов, не даде резултат.
 

На 16-тия учебен ден класните стаи остават празни. Ефективната учителска стачка започна на 24 септември. За да не се провали учебната година, вероятно учениците ще се наложи да наваксват пропуснатите часове по време на ваканциите или да учат с редуцирано учебно съдържание. Не е съвсем ясно и как стачката ще се отрази на кандидатстващите в елитните училища след 7 клас и на абитиурентите, които за пръв път тази година трябва да завършат с матури.

След поредната трета среща с президента стана ясно, че правителството и синдикатите са сближили позициите си и учителските заплати трябва да бъдат увеличени още от този месец с не по-малко от 10%. Конкретно споразумение обаче не беше постигнато. Предложението на кабинетът е учителските заплати да бъдат увеличени на три пъти с по 10%- през октомври тази година и през май и октомври следващата. Синдикатите също настояват за три стъпки на увеличение, но с 20% - октомври тази година, януари и юли следващата година. От единния стачен комитет искат в средата на следващата година брутната работна заплата да стане 650 лева, а в бюджета за образование да бъдат заложени 4,7% от брутния вътрешен продукт вместо предвидените от кабинета 4,1 за догодина. Президентът Георги Първанов изрази надежда страните по спора да сближат позициите си и очакване синдикатите да се споразумеят до дни. Ако това не стане, държавният глава е готов да събере отново двете страни в конфликта. Той ги призова да си дадат сметка, че държавата навлиза в сложна политическа ситуация броени дни преди изборите. Освен това непосредствено предстои и обсъждане на бюджета за следващата година. Най-важен обаче е фактът, че всеки ден протеста създава усложнение за учебната година.

Протестът на учителите в София днес започва в 16:30 часа на площад "Независимост".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5736 |15.10.2007 Мирослав Мурджов:Има заговор срещу децата на България . 0| 5148 |14.10.2007 Президентски реализъм и социален оптимизъм за изхода от учителската стачка . 4| 5396 |14.10.2007 Волен Сидеров: Първанов се прави на бащица на гърба на учителите . 2| 4571 |13.10.2007 Учителите склонни на 60-70% увеличение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads