Реклама / Ads
12| 5548 |13.08.2014 НОВИНИ

Служебен министър: Земеделците ни губят до 10 млн. евро от руското ембарго

.
Васил Грудев
Преките щети за България от ембаргото на Русия върху някои селскостопански стоки не са големи в сравнение с потенциалните косвени удари върху българската икономика от щетите върху производството в целия Европейски съюз. Това обясни служебният министър на земеделието Васил Грудев.
 

 

Според неговата оценка преките загуби за българските селскостопански производители ще бъдат между 5 и 10 млн. евро. Именно българските производители на плодове и зеленчуци, които изнасят стоката си за Русия, ще усетят най-силно наложеното ембарго.

 

Според прогнозите на икономисти Европейският съюз ще изгуби 12 млрд. евро заради санкциите, наложени от Русия, които включват пресни плодове, мляко и млечни продукти и охладено месо.

 

Възможно е спирането на износа на тези продукти от Европа за Русия да доведе до дъмпингови цени на Стария континент - земеделската продукция от целия ЕС, която няма да бъде реализирана на руския пазар, ще остане в рамките на ЕС. „Точно за тези щети ще държа пред извънредния съвет на министрите страната ни да получи обезщетения”, посочи земеделският министър пред bTV.

Заедно с министъра на външните работи той е инициирал проучване на трети пазари за българските стоки, в които до момента няма традиции. „Ще се работи за либерализиране на тези пазари - всички страни извън ЕС, включително и САЩ”, посочи Грудев.

 

Той изрази надежда, че в рамките на този месец извънредният съвет на министрите на земеделието в ЕС ще бъде свикан, който да разгледа възможностите за компенсации във връзка със спрения внос на храни в Русия от страните членки на ЕС.

В същото време Европейската комисия събира данни от държавите-членки за потенциалните загуби от ембаргото, което Русия въведе на 7 август върху вноса на редица хранителни продукти, съобщи говорителят на ЕК Роджър Уайт.

 

В четвъртък в Брюксел ще има среща на посланиците на страните на 28-те от ЕС, на която ще се обсъждат последиците за пазара на ЕС от руската забрана върху вноса на европейска селскостопанска продукция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5093 |11.08.2014 Правосъдният министър: Целта е да завърша стратегията за съдебна реформа . 31| 6088 |09.08.2014 Ексминистър: Може ли печатар да ръководи завод за боеприпаси? . 7| 5455 |06.08.2014 Културният министър: Няма да хвърлям вина върху предшествениците си . 5| 5481 |26.07.2014 Шефът на БАН акад.Воденичаров не е канен за служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads