Реклама / Ads
38| 5375 |30.06.2013 НОВИНИ

Служебният кабинет е надзиравал строежа на АЕЦ "Белене" срещу 2 млн. евро

.
Източник: Булфото
Ако законопроектът за енергетиката не бе приет, от 1 юли всички заводски централи и дружества, трябваше да спрат да работят, което щеше да доведе до загуба на работни места. Това е щяло да се случи заради модела на служебния министър Асен Василев. Наредил съм проверка на договор на служебния кабинет за 2 млн. евро за надзор на строителство на АЕЦ „Белене".
 

Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерството на икономиката и енергетиката.

По думите на Стойнев Асен Василев е от активните в протестите. „Днес се навършва точно месец от встъпването ми в длъжност като министър на икономиката и енергетиката. Усилията ми бяха насочени към стабилизиране на енергетиката, подготовка за изготвяне на пакет от мерки за бизнеса”, каза той. В диалог с бизнеса беше променена концепцията на новата оперативна програма за 2014-2020 г., допълни министърът. Разделянето на ЕСО от НЕК е невъзможно на този етап, тъй като акциите на ЕСО не са прехвърлени на БЕХ, отбеляза министърът.

До три месеца ще успеем да се оправим със системата, но ако Брюксел ни наложи санкции за неотделянето на ЕСО от системата на НЕК, ще трябва да платим около 900 хиляди лева. Надявам се да преговаряме с еврокомисията, макар че формално от утре ние сме в нарушение на европейското законодателство, призна енергийният министър. Но това вече е работа на прокуратурата , защото не е нормално и законно това, че някой нарочно е искал да блокира системата и е имал огромни права да се разполага с енергийни активи, анализира Драгомир Стойнев.

В момента НЕК (Национална електрическа компания) се намира в критично финансово състояние, като задължението на дружеството е в размер на 1,9 милиарда лева.

„Служебният кабинет, според мен, абсолютно нищо не е направил, за да подобри състоянието в енергетиката. Нещо повече, то го задълбочи”, заяви министър Стойнев.

Възложил съм проверка на договора по един изключително странен казус – 2 млн. евро за договор за надзор на строителство на АЕЦ „Белене”, при положение, че строителството на АЕЦ „Белене” е замразено. По думите на Стойнев, това се е случило по времето на служебното правителство. От тази трибуна бих искал да помоля ДКЕВР да обърнат внимание на една добавка, която се случва, докато министър е бил г-н Трайков, която ощетява всички потребители, най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил, каза Стойнев. „Ще настоявам за отговори и ще назнача проверки по надлежния ред”, каза още той.

Не са правени никакви инвестиции в българската енергетика години, правени са ремонти само на хартия. В резултат енергийната ни система е изцяло блокирана. Ще има проверки по всички звена в система, ще бъде внесен и доклад в Народното събрание, който ще осветли проблемите. Крайно време е да се свалят маските на задкулисието, хората трябва да знаят за какво се харчат техните пари, енергийната система наистина е била източвана, допълни министърът.

Българският народ не заслужава подобно отношение както досега, хората трябва да знаят какво се е случвало, тази система веднъж завинаги трябва да заработи в интерес на българските граждани и българският бизнес, каза още Стойнев.

На въпрос за Георги Христозов Стойнев отговори, че никога той не е бил назначаван в управлението на АЕЦ “Козлодуй”. Но допълни, че нарушението на Христозов е свързано с пренасяне на 300 долара през границата през 1989 година, като по тогавашния закон е имал право само на 300 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 5605 |29.06.2013 Гладуващи в подкрепа на кабинета „Орешарски” си предават щафетата . 40| 5611 |26.06.2013 Едвин Сугарев обявява гладна стачка до оставката на кабинета . 27| 7206 |25.06.2013 Даниела Бобева е новото вице в кабинета „Орешарски“ . 31| 5927 |24.06.2013 Пламен Орешарски пришпорва кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads