Реклама / Ads
59| 4729 |12.10.2014 НОВИНИ

Служебният кабинет пише нов Изборен кодекс

.
Георги Близнашки
Експерти в служебното правителство работят усилено по п Проектопромени в Изборния кодекс, които предвиждат смесена избирателна система - половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално, като се върне системата "Д‘Онт" за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки пред телевизия "България он ер".
 

Той заяви, че тези избори са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система. По думите му, това ще даде шанс на най-одобряваните партии да получат бонус подкрепа по естествен начин.

 

Служебният премиер заяви, че проектът за нов изборен закон ще бъде предложен на политическите партии веднага, след като се състави новият парламент, за което се работи много усилено.

 

Георги Близнашки е на мнение, че сегашното преразпределение на гласовете от чужбина не може да се промени, тъй като законът е такъв и трябва да се спази. Думите му идват в коментар на поредицата от протести на жители на Дупница и Кюстендил срещу получаването на депутатски мандат на Александър Методиев (Бат Сали) от ДПС именно от техния избирателен район, където той е получил малко над 800 гласа.

 

„Българите зад граница вече проявяват значително по-голям интерес да гласуват. Това беше едно свръхусилие от наша страна. Даже изпратихме представители на държавната администрация, които да участват в секционните избирателни комисии. Проблемите идват от самия Изборен кодекс и приетата система за разпределяне на мандатите. По принцип два са критериите, по които се изгражда изборната система. От една страна демократичност, но вторият критерий е критерият за ефективност. Тоест страната да бъде управляема, да не се стига до тези ситуации, които наблюдаваме след последните избори", смята служебният премиер.

 

Служебният премиер вижда два варианта за съставяне на нов кабинет. Единият е дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт. По думите на Близнашки това е най-естественият съюз предвид резултатите от вота на 5 октомври.

 

Няма никакво съмнение, че ГЕРБ е големият победител от тях. Ако те имат сериозно отношение към проблемите на страната, трябва да седнат и да намерят формулата на управление, да изгладят своето взаимоотношение, препоръча министър-председателят.

 

Вторият вариант, който би могъл да се случи, е голямата коалиция, за която ни подсказват отвън, и в която, по думите на Близнашки, освен ГЕРБ и БСП, трябва да има и още една формация. Но за такъв формат трябва да се търси и обществена подкрепа, която да позволи и провеждането на големите реформи. Премиерът допълни, че това е едно от нещата, котио не бива да бъдат отлагани, защото нашите партньори - НАТО и ЕС, имат големи очаквания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4887 |09.10.2014 Експерти: Трябва да се състави кабинет . 0| 4814 |09.10.2014 Проф. А. Тодоров: Партиите бягат от "кабинет върху жарава" . 19| 4677 |09.10.2014 "Бикът от България" пише за Бойко "Франкфуртер рундшау" . 53| 5892 |08.10.2014 Дърева: РБ играе Сърдитко Петко, но ще влeзе в коалиционен кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads