Реклама / Ads
0| 4615 |30.03.2017 НОВИНИ

Служители на ДАИ-Хасково отиват на съд за подкупи

.
Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо Даниел Х., на 37 г., Вихър В., на 45 г., Димитър М., на 27 г., Георги В., на 40 г., за това, че като длъжностни лица поискали и получили дар, който не им се следва, за да не извършат действия по служба, съобщиха от държавното обвинение.
 
Спрямо Константин В., на 53 г., е повдигнато обвинение за това, че като  длъжностно лице е превишили правата си, като с цел да набави за себе си противозаконна облага, предприел действия, които нямали право да извършва, и поискал и приел дар, който не му се следва, като от деянието е могло да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Даниел Х. е предаден на съд за това, че в периода от 16 октомври 2015 г. до 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на гр. Свиленград, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в   Областен отдел „Автомобилна администрация“-Хасково, при проверка на товарни автомобили е поискал и приел дар в размер на общо 80 евро, за да не извърши действия по служба – да констатира нарушения и да не състави акт за установяването им, съгласно Закона за автомобилните превози. На 16 октомври 2015 г. той спрял за проверка три товарни композиции с турска регистрация, като поискал и приел от водачите по 20 евро. В два от случаите парите били поставени в паспорта, а в третия до отворената врата на кабината откъм шофьорската страна.

Един от шофьорите пътувал от Истанбул, през Германия за Дания, с товар от текстилни изделия. Обвиняемият се приближил към кабината и поискал паспорта и документите на камиона, както и тахографската шайба. Казал на турски език: „Хайде, комшо, обърни ми внимание, уважи ме“. Подканата на служителя, водачът възприел като искане на подкуп и сложил в паспорта 20 евро, за да не му се наложи наказание, като по сходен начин парична сума от по 20 евро дали и други двама водачи. На 18 ноември 2015 г. обвиняемият също приел от друг турски водач 20 евро дар.

Обвиняемият Вихър В. е предаден на съд за това, че на 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“ в района на гр. Свиленград, като длъжностно лице – „инспектор“ от Областен отдел „Автомобилна администрация“-Хасково при извършване на проверка на пътя поискал и приел дар – пари в размер на общо 45 евро, за да не извърши действия по служба, регламентирани в Закона за автомобилните превози. На същата дата той спрял за проверка три товарни автомобила с турска регистрация, като в единия случай поискал и приел 5 евро, а в другите два по 20 евро. Единият от камионите превозвал магданоз и копър от Турция за Румъния, а другият авточасти за Германия.

Обвиняемият Димитър М. е предаден на съд за това, че на 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на гр. Свиленград, като длъжностно лице „инспектор“ в Областен отдел „Автомобилна администрация“-Хасково, при извършване проверка на пътя приел дар – в размер на общо 30 евро, който не му се следва, за да не извърши действия по служба, регламентирани в Закона за автомобилните превози.  Той спрял две товарни композиции с турска регистрация, като от единия водач приел 10 евро, а от втория 20 евро. И в двата случая банкнотите били поставени и взети от паспортите на водачите.

Обвиняемият Георги В. е предаден на съд за това, че в периода от 24 юли 2015 г. до 1 септември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на гр. Свиленград, като длъжностно лице „инспектор“ в Областен отдел „Автомобилна администрация“-Хасково, поискал и приел дар в размер на общо 60 евро, за да не извърши действия по служба, регламентирани в Закона за автомобилните превози. На 24 юли 2015 г. той спрял за проверка товарна композиция „ДАФ“ с турска регистрация. Качил се на стъпалата на кабината на влекача и направил разпечатка от дигиталния тахограф и заявил на турски език: „Проблем, комшо, имаш голяма пауза“. Установено било действително нарушение при отчитането на тахографския апарат. Обвиняемият поискал международния паспорт на водача, който сложил в него банкнота от 20 евро. Обвиняемият останал недоволен, поради което водачът я сменил с 50 евро, след което получил протокол за извършена проверка, която не е констатирала нарушения. На 1 септември 2015 г. обвиняемият спрял за проверка камион с румънска регистрация. Водачът предал документите, които били изрядни. Преди да си ги получи, обвиняемият се обърнал към шофьора с думите: „Дай, кафе“. Водачът извадил 10 евро и ги подал скрито в ръката на обвиняемия, защото се страхувал, че проверката може да продължи и да му наложат глоба.

Обвиняемият Константин В. е предаден на съд за това, че 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на гр. Свиленград, като длъжностно лице „главен специалист“ към Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Хасково, превишил властта и правата си и поискал и приел дар – 20 евро, който не му се следва. Той спрял за проверка товарен камион с турска регистрация, пътуващ от Турция за Русия, натоварен с краставици и домати. Водачът попитал дали ще му даде протокол за проверката, при което обвиняемият отговорил на турски език „20 евро“, които шофьорът му предал. Обвиняемият Константин В. е направил проверка на пътя, каквато е нямал право да извършва, заради което спрямо него е повдигнато обвинение за престъпление по служба – чл. 282 ал. 1 от НК.

По делото са били назначени множество експертизи, разпитани свидетели, сред които и защитен свидетел, иззети са парични суми и др.  

При извършен оглед на местопроизшествие, в близост до паркиран служебен микробус на автомагистрала „Марица“, в района на гр. Свиленград, е бил открит кашон, в който е намерена кутия от цигари, съдържаща  част от взетите пари – банкноти от по 20 евро.

Предстои Окръжен съд-Хасково да насрочи съдебно заседание по внесения обвинителен акт.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3655 |29.03.2017 Омбудсманът свиква форум в защита на служители от недобросъвестни работодатели . 1| 4424 |24.03.2017 Бившият шеф на ДАИ и още седем души отиват на съд за подкупи . 0| 3822 |15.03.2017 400 уволнени служители на „Булгартабак” излизат на протест . 0| 3701 |03.03.2017 Горски служители на протест заради пребити свои колеги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads