Реклама / Ads
6| 5916 |19.05.2011 НОВИНИ

Служители на ГДБОП виновни за смъртта на Куцаров

.
По време на първото заседание по делото срещу двамата бивши служители на ГДБОП – Божидар Проданов и Ирен Вълев лъснаха сериозни нарушения.
 

Те са извършени при ареста на Пламен Куцаров, който почина, докато служителите на ГДБОП го конвоираха от Института по психология на МВР към сградата на антимафиотите. Според прокуратурата те са отговорни за смъртта на арестанта заради немарливо изпълнение на служебните си задължения.

29-годишният Пламен Куцаров умира през януари 2009 година на път за ГДБОП (бел. ред. – тогава дирекцията е с абревиатура ПОТП) в колата, с която е конвоиран. Според експертизите мъжът е починал от асфикция и разстройство на кръвообращението, заради позата, в която е държан. След смъртта му са констатирани множество кръвонасядания по тялото и главата, а в корема му бе намерена неразградена бучка амфетамин.

На днешното съдебно заседание съдът допусна граждански иск от страна на родителите на починалия на стойност 400 хил. лв. Пред съда показания даде бившият служител в сектор “Оперативни реализации” в ГДБОП Кирил Пенков, който е шофирал автомобила, с който е конвоиран Куцаров. Пенков свидетелства за потресаващи подробности около акцията по задържането на 29-годишния мъж. Полицаят, който сега работи в Пето РПУ в София, обясни как прокуратурата особено държала арестът на Куцаров, Валентин Янев – Вальо Бореца и още един заподозрян да получи максимална публичност.

Всичко започва, когато Кирил Божилов – собственик на автокъща в Люлин е отвлечен, а съпругата му получава обаждане за подкуп. След преговори с похитителите Кирил Пенков и още един полицай са изпратени в близост до тунела преди “Люлин”, за да предадат парите. 70-те хиляди лева, които трябвало да спасят живота на отвлечения, са сложени в раница, оборудвана с проследяващи устройства и закачени на въже, което изтеглило откупа над тунела. Полицаите видели мъж със суитчър, който се качил в Ауди и отпрашил. Пенков разказа, че както повелява “добра полицейска традиция”, колегите му от проследяването изгубили дирите на колата, а раницата била намерена захвърлена в кофа за боклук.

За отвличането е заподозрян Валентин Янев – Вальо Бореца. Името му бе замесено и в групата на “Наглите”, но по-късно се оказа, че не става въпрос за Янев, а за негов адаш по прякор. Чрез СРС-та полицаите засичат Куцаров да разговаря с Бореца, а след това гласова експертиза го припознава като гласа на преговарящия за откуп.

Два дни преди смъртта на Куцаров оперативна операция сочи, че тримата заподозрени за отвличането трябва да се съберат на бензиностанция в Гео Милев, а полицаите се готвели да ги арестуват именно там. “Предложих им като средни интелигентни хора да не правим циркове, но прокуратурата много държеше да се даде публичност. Предполагам, че искаха да си направят ПР”, разказа пред съда бившият антимафиот Кирил Пенков. Акцията била под надзора на прокурор Бисер Кирилов от Градската прокуратура, който сега наблюдава делото срещу друга група за отвличания – Наглите. Докато полицаите се чудели какво да правят, тримата заподозрени се разотишли. Така антимафиотите правили 2-3 неуспешни опита да заловят “похитителите”, докато накрая не се събрал “щаб”, “като се видя, че така няма да стане”, обясни Пенков. Той разказа също, че подобни колективни решения на щаб “размиват отговорността”. В крайна сметка “с 300 зора” се стигнало до вариант тримата да бъдат арестувани по домовете им рано сутринта. Щабът се съгласил на този вариант, след като антимафиоти им обяснили: “Искате да хвърлите 10 въоръжени мъже срещу други трима въоръжени и по оперативна информация – на кокаин”. Първият арестуван, трябвало да бъде Куцаров според плана на антимафиотите.

Щабът обаче преценил, че десетимата служители на сектора в ГДБОП били малко, затова се включила и “Група за проникване и задържане” от ДНСП. “На тях се падна честта да задържат Куцаров и да стартират тази грандиозна операция”, саркастично продължи разказа си Пенков. Така на 21 януари 2009 година, рано сутринта групата за задържане нахлува в дома на Куцаров и го арестува без заповед за арест – нещо, което подсъдимите по делото разбират, след като започва дисциплинарната проверка срещу тях.

Вместо да арестуват и Вальо Бореца в дома му, щабът взима решение белезниците да щракнат на ръцете му, ако “хипотетично през деня” той излезе. “Вальо Бореца като всеки хитър престъпник се усети”, разказа Пенков. Янев се обадил по телефона на третия заподозрян и му казал: “Куцаров се разболя. Време е да се оттеглим”.

Вечерта на същия ден, разказва Пенков, последните четирима антимафиоти от сектора “Оперативни реализации” – Пенков, началникът на групата Сергей Куртов и подсъдимите Вълев и Проданов тъкмо си тръгвали, когато тогавашният шеф на ГДБОП Петър Владимиров им наредил да приберат Куцаров от Института по психология. Четиримата заварили Куцаров да стои “умислен” и леко блед на фотьойл, после Проданов му сложил белезници и го вкарали в колата, където Вълев и колегата му седнали от двете му страни. В последствие, посочи Пенков, разбрали, че арестантът цял ден – близо 12 часа, не е ял, нито е пил вода. По пътя към ГДБОП Пламен Куцаров казал на антимафиотите, че му е лошо, а началникът на групата – Сергей Куртев наредил да спрат и да му дадат вода. Арестантът обаче им отвърнал “Не ви ща водата”, затова продължили по маршрута към ГДБОП. Десет минути по-късно обаче Куцаров “започна да хърка”, а полицаите го сложили на земята. “Като заспал беше, колеги започнаха да му правят изкуствено дишане”, разказа Пенков и добави, че му махнали белезниците и го закарали в Пирогов, където обаче 29-годишният мъж починал. Пенков обясни, че не си спомня дали, когато са го взели от Института по психология на МВР, по него е имало следи от насилие. Но бе категоричен, че четиримата полицаи, които са го конвоирали, не са прилагали насилие спрямо него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5597 |11.05.2011 ГДБОП удари черното тото в нета . 19| 8541 |04.05.2011 ГДБОП се снима с арестант - може! . 21| 5278 |02.05.2011 След смъртта на Осама и България на прицел . 0| 4997 |26.04.2011 Изправят пред съда лекари заради смъртта на дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads