Реклама / Ads
1| 4235 |10.12.2014 НОВИНИ

Служителите в затворите на бунт заради бюджет 2015

.
Протестна кампания на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) във връзка с приетия на първо четене държавен бюджет за 2015 г. започва от утре, 11 декември, с провеждане на синдикални събрания на открито.
 

 

Всеки работен ден от утре представители на ССЗБ, синдикални дружества и секции ще се събират пред затворите, в които работят. Целите на тези събрания са:

 

1. Разясняване на финансовото състояние на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

 

2. Вземане на решения за бъдещите действия на синдиката спрямо приемането на бюджет 2015, без да е осигурена финансова обезпеченост на законовите права на служителите от ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана ”.

 

Инициативата започва от утре пред Софийския централен затвор около 10:30 часа. Тя ще продължи на следващия ден в петък пред затвора в град Бобов дол от 9:30 часа. За понеделник, 15 декември, от 10 часа пък е насрочено излизането на служителите на Ловешкия затвор.

 

Решение за такива действия се очаква днес да вземат ръководствата на синдикални дружества в останалите затвори и арести, като тези във Враца, Бургас, Сливен и Варна вече са заявили готовност да последват колегите си.

 

Напрежението сред работещите в затворите набира скорост, след като стана ясно, че Министерството на правосъдието не възнамерява да спази закона, и изплати дължимите от 1 юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд, време на разположение, както и да изпълни поетия след септемврийските протести на надзиратели ангажимент за изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в МВР.

 

От синдиката констатират, че на практика състоянието, при което служителите в затворите остават с най-ниските заплати в сектор "Сигурност", ще се запази и за следващата 2015 г.

 

От ССЗБ допълват, че ситуацията с финансирането и текучеството на кадри в затворите е повече от критична, предвид, че по информация на финансовите експерти в министерството при необходими 24 млн. за покриване на задължения към доставчици, обезщетения към служители, заплати и др. с актуализацията на бюджет 2014, на министерството са отпуснати едва 5 млн. лева.

 

До момента няма никакви индикации за предприети действия от страна на правосъдното ведомство за разрешаване на проблема. ССЗБ няма официален отговор и от страна на министъра на финансите, председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, по бюджет и финанси в 43-то НС, както и парламентарно представените партии до които е изпратил свое становище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4377 |04.12.2014 Затворите излизат на протест, несъгласни с бюджета . 25| 11482 |28.11.2014 А. Славчев пред Фрог: На 14 декември бунт срещу имотния откопод . 1| 4505 |21.11.2014 Ангажираността на служителите в България скача с 10% за година . 9| 5476 |18.11.2014 Бунтарят Велизар Енчев поздрави Борисов за коледните добавки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads