Реклама / Ads
23| 7544 |03.02.2014 НОВИНИ

Смърт на бебе вдигна родителите срещу задължителните ваксини

.
Смъртта на 3-месечно бебе от Стара Загора за пореден път настърви родители да искат задължителният имунизационен календар за децата да отпадне. Здравните власти и прокуратурата разследват смъртта на детето и дали тя има връзка с поставянето на две задължителни ваксини. Малкият Павел издъхнал седмица след като му били поставени.
 

От Районната здравна инспекция в Стара Загора, са категорични, че няма доказана връзка между редовната ваксинация и смъртта на бебето, съобщи Нова телевизия. Според лекарите, ако детето е било болно при поставянето на ваксината - тежките симптоми биха се появили максимум след 48 часа, а не седмица по-късно. „Това са 9 дни, за тези 9 дни то може да се разболее от всичко, което може да си помисли човек", категоричен е доц. Атанас Мангъров.

„Аз няма да си загубя съня от това, че някой не си ваксинира детето. Моите деца са ваксинирани. Но ако някой не си ваксинира детето - трябва да е сигурен, че то ще се разболее", каза доц. Мангъров.

Възможно било и другите две деца в семейството да са станали преносители на зарази - например грип, без да проявят симптоми. В същото време, обаче притеснени родители настояват ваксините да станат препоръчителни, а не задължителни.

От здравното министерство обясняват, че двете ваксини поставени на починалото бебе са разрешени от Европейската агенция по лекарствата и при употребата им нямало описани подобни тежки реакции с фатален край.

„Във всички цивилизовани страни тези ваксини от българския имунизационен календар са задължителни. Най-масови са ваксинациите в САЩ, защото там, ако не си ваксинираш детето - нямаш застраховки - не важат, не можеш да ходиш на училище", казва лекарят.

Специалистите са категорични, че децата, които нямат ваксинации, застрашават и останалите. „Например ваксината за коклюш - ако не се стига определено ниво на ваксиналното покритие - съществува опасност и тези, които са имунизирани също да се разболеят", каза доц. Атанас Мангъров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5670 |27.01.2014 Бяла смърт застигна петима . 7| 5234 |27.01.2014 Дупничанка написа предсмъртно писмо и скочи под влак . 8| 5180 |25.01.2014 Спешен телефон ще обслужва старци, бебета и психично болни . 17| 5687 |22.01.2014 МВнР: Наказание за виновните за смъртта на демонстранти в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads