Реклама / Ads
66| 6790 |17.04.2013 НОВИНИ

Смъртна заплаха към журналиста Христо Христов

.
Христо Христов
Журналистът Христо Христов е получил анонимна смъртна заплаха. Това съобщава той в сайта си desebg.com. Писмото е пуснато в пощенската кутия на домашния му адрес.
 

 

Заплахите са не само лично към него, а и към семейството му. Христов е разследващ журналист и документалист, изследващ архивите на бившата Държавна сигурност.
 

„Намирам за недопустимо в XXI век в страна на Европейския съюз да се използват методите на бившата Държавна сигурност за сплашване на журналисти. Подобни заплахи са грубо нарушаване на свободата на словото в България и целят да го спрат или ограничат.", казва в изявлението си Христов.
 

Стана ясно, че това не е първият опит да се попречи на работата на разследващия журналист. В първите дни на 2013 г. е имало опит за хакване на сайта, в който той публикува разкритията си - desebg.com - чрез компютърен вирус и линкове с порнографско съдържание. През март семейният автомобил е бил умишлено повреден.
 
За това, че заплахата е свързана с дейността му като журналист, посветил разследванията си на различни престъпления на комунизма и Държавна сигурност, говори фактът, че анонимната заплаха е отправена върху къс хартия от негово интервю под заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало" от 2011 г. за сп. „Диалог” на Даниела Горчева в Холандия.
 

Разследващият журналист вече е подал жалба в полицията, но няма намерение да се крие. "Смятам, че публичността е част от механизма, чрез който мога да защитя себе си и семейството си. Очевидно има лица, които 24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим. А също така и да се разкриват онези тайни връзки и зависимости, които стават явни след обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби от комисията по досиетата.
 

Публичното осветяване на тяхното минало и обществената нетърпимост към това, такива хора да заемат ръководни постовете в държавата и обществото, има сериозни противници и се правят всякакви опити за заглушаване на медийната среда по тези въпроси. Заплахите срещу журналисти са част от тези опити. Наясно съм, че сайтът desebg.com засяга много интереси в тази посока и тъй като съм независим журналист единственият начин да ми се влияе е да бъда заплашен чрез семейството ми”, пише на своя сайт Христо Христов.


 

Христо Христов е журналист във в. „Дневник”. Автор е на документалните книги "Секретното дело за лагерите" (1999) и на "Държавна сигурност срещу българската емиграция" (2000), сценарист е на документалния филм на БНТ "Досиетата "Скитник" (2001).
 

Носител е на наградата "Паница" за най-добро журналистическо разследване за 1999 г. Отличен е с наградата на асоциация "Разследващи журналисти", фондация "Гардиън" и Център за развитие на медиите за най-добро журналистическо разследване за 2001 г. Носител е на наградата "Черноризец Храбър" на Съюза на издателите на всекидневници в България за най-добро журналистическо разследване за 2003 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7252 |08.04.2013 Пуснаха журналиста Борис Митов без повдигнато обвинение . 2| 4891 |25.03.2013 Евакуираха Съдебната палата заради бомбена заплаха . 25| 8313 |21.02.2013 Борисов разбрал преди 15 дни за заплахата . 7| 4909 |07.02.2013 ДАНС: Няма повишена заплаха за националната сигурност на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads