Реклама / Ads
11| 5581 |01.02.2014 НОВИНИ

Сменят председателя, реставрират колективизма в Сметната палата

.
"Опасно е в Сметната палата да се реставрира по един провален модел на политическа партизанщина, какъвто е колективният модел на ръководство." Това заяви в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.
 

Неговият коментар бе в отговор на изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, че "трябва да се възстанови колективният характер на Сметната палата”, което потвърдил и шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.Проф. Димитров допуска, че с евентуалните намерения за промяна в Закона за Сметната палата се цели смяна на ръководството й, но увери, че това не го притеснява. "Опасността е да се върне долбоко порочният модел на голямата колегия, разделена на партийни квоти, в която управляващото мнозинство изпраща партийни секретари да следят за партийната линия, този модел има смисъл само ако управляващите и опозицията са представени поравно", обясни председателят на Сметната палата. Той припомни, че практиката на изцяло колективното начало е била променена законово през 2010 г., въведено е "еднолично и колективно начало" и това е допринесло за установяването на по-голям професионализъм в работата на палатата.

"Преди това имахме голяма 11-членна колегия, при която неизбежно се стига до колективна безотговорност и до пазарлъци за удобни доклади. Натискът за такива доклади от партийни велможи, особено по места, е много силен", увери Валери Димитров. Той бе категоричен, че сега Сметната палата "не е раздавач на индулгенции за наши хора". "В момента това е изключително професионална институция със строг професионален и стандартизиран контрол, в която всеки работещ зависи единствено от професионалните си постижения", каза проф. Димитров. Той призна, че палатата изпраща на прокурор общини, които не изразходват по предназначение събираните такси за смет. Прилагат се и административни наказания като мерки за въздействие при нарушения, обясни шефът на Сметната палата. Преди дни Сметната палата реши да предложи промяна в Закона за политическите партии, съгласно която партиите да обявяват публично разходите си над 1000 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6266 |27.01.2014 Христо Динев: Не бива да се сменят прокурори по знакови дела . 39| 6021 |22.11.2013 Сменят шефа на полицията Ангел Антонов . 15| 6381 |18.11.2013 О. Минчев: Хората с парите ще сменят сегашните управляващи с по-свежи . 11| 5815 |01.11.2013 Р. Инджова: Властите се сменят братовчедски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads