Реклама / Ads
1| 4936 |15.04.2013 НОВИНИ

Сметките за ток на вилите на властта - държавна тайна

.
Разходите за ток, вода и парно на президентската вила "Калина" са държавна тайна. Това става ясно от отговора на шефа на Националната служба за охрана бригаден генерал Тодор Коджейков на запитване на "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.
 

В заявлението се иска справка за извършените ремонти на вила "Калина" и вилите, ползвани от вицепрезидента и премиера в периода 2007-2013 г. Поискана е и информация за разходите за поддръжка на вилите на властта, пише 24 часа. НСО обаче отказва достъп до исканата информация. В отговора е посочено, че "вилите, които се визират в заявлението, са публична държавна собственост, свързана със сигурността на страната." Разходите за ремонти, поддръжка, ток, вода и парно пък са класифицирана информация. "Същите са информация за отпускани и използвани бюджетни средства за специални цели и представляват държавна тайна."

НСО се позовава на т. 10 от раздел II на приложение 1 към чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация. Според чл. 25 държавна тайна е "информацията, определена в списъка по приложение №1, нерегламентираният достъп до която би създал опасност или би увредил интересите на Република България, свързани с националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред".

В точка 10 от приложението към закона е посочено, че такава е информацията "за отпускани и използвани бюджетни средства и държавно имущество за специални цели, свързани с националната сигурност." В отговора е записано, че НСО прилага специални мерки за сигурност във връзка с осъществяваните от нея дейности по поддръжка и ремонти в охраняваните обекти. Съобразно специалните мерки за сигурност изпълнителите отговарят на определени изисквания, свързани със сигурността на обекта и опазване на тайната за неговото предназначение.

За разлика от НСО Министерският съвет, който стопанисва резиденция "Бояна", предостави информацията за разходите за консумативи и ремонти. В комплекса има 11 сгради. Част от тях са със стопанско предназначение, а други се стопанисват или са дадени за експлоатация на различни институции. Резиденцията има отоплителна централа, перален комплекс, обща административна сграда и работилници.

Министерският съвет стопанисва дом №2, в който е централната хотелска част, вила №5, която се използва за настаняване и хранене на гости, вила №6, която сега е затворена за ремонт, и вила №7, която също е за гости. В дом №3 пък се помещава центърът за управление на електронното правителство, а в дом №8 е резервният визов център на външно министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6294 |02.04.2013 Проф. Константинов: Властта на Борисов отива в ръцете на Сидеров . 19| 7072 |18.03.2013 Зам.-председателят на ЛИДЕР за Фрогнюз: Властта и в момента е на гражданите . 10| 5530 |13.03.2013 До обед - смяна на карула на властта . 23| 5844 |01.03.2013 Протестиращи: Властта е готова за избори, но не и народът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads