Реклама / Ads
13| 5624 |10.03.2014 НОВИНИ

Сметната палата не била слугувала на ГЕРБ

.
Неоснователни са обвиненията, отправени от председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев, за нарушения при одит за съответствие при финансовото управление на МВР, съобщиха от пресцентъра на Сметната палата. Преди дни Цонев обвини институцията в политически слугинаж към ГЕРБ, извършван от настоящия й ръководител Валери Димитров.
 

Одитът е за периода от 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г., възложен с решение на Народното събрание. Съгласно чл. 45 от Закона за Сметната палата, проектът на одитен доклад се връчва на ръководителя на одитираната организация, както и на бившите ръководители на организацията през одитирания период, пишат от Палатата.

При връчването на проекта на одитен доклад Цветан Цветанов, вътрешен министър по това време, научава, че в него не е включено изпълнението на договор, сключен след проведена обществена поръчка между МВР и "Сименс" ЕООД за изработването на български документи за самоличност.

Цветан Цветанов иска Сметната палата да включи в доклада констатации и изводи за този договор, независимо от това, че е сключен от предшественика му, защото договорът се изпълнява и по време на неговия управленски период. Сключени са и два анекса, с което са икономисани 17 млн. евро.

Поради това Цветан Цветанов претендира, че съществено е подобрено управлението в министерството. Той изразява категоричната позиция, че ще направи писмено възражение, за да бъде включен в окончателния доклад резултатът от тази сделка.

В изпълнение на неговото искане, Сметната палата проверява фактите на основата на събраните доказателства за сделката със "Сименс" ЕООД по време на одита. Тези факти са изпратени на Цветан Цветанов, тъй като той има право да ги знае по силата на правата си, уредени в Административнопроцесуаления кодекс. Това е част от изясняването на фактите и обстоятелствата в одитната процедура, допълват от Сметната палата.

Текстът е изпратен от служебния имейл на одитна дирекция "Одити за съответствие при финансовото управление". Цветан Цветанов не е възразил по фактите, пише още в позицията на Сметната палата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5321 |09.03.2014 В. Димитров: Сметната палата става лакей за изпълняване на политически поръчки . 9| 6666 |07.03.2014 Министър ще оглави Сметната палата . 13| 5207 |07.03.2014 ДПС сезира Цацаров за Сметната палата . 6| 5500 |07.03.2014 Приеха Закона за Сметната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads