Реклама / Ads
9| 5207 |13.03.2014 НОВИНИ

Сметната палата: Две партии са нарушили изборното законодателство

.
Двама лидери на парламентарно представени политически партии са с актове за нарушения на изборното законодателство в предизборната кампания през 2013 г., обяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той не назова имената на политиците поради презумпцията за невинност до установяване на престъпление.
 

 

В изборите на 12 май 2013 г. са участвали 38 политически субекта, от които 29 политически партии, седем коалиции и два инициативни комитета. Не са подлагани на проверка седем политически партии и един инициативен комитет, тъй като са представили нулеви отчети и приходи и разходи под 1000 лв. Одитът се концентрира върху спазването на нормативните изисквания за представяне на данни за финансирането на изборната кампания, съответно за приходите и разходите на политическите субекти.

 

Извършена е и проверка за съответствие на дарените или предоставени средства в размер над 1000 лв. от физически лица с размера на доходите им за определения период. Общо 24 политически субекта са спазили изискванията на Изборния кодекс за представяне пред Сметната палата на данни за банковата сметка по обслужване на предизборната кампания, както и данни за лицата, определени да отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност.

 

Изискваната информация не е представена от една партия, а три партии, една коалиция и един инициативен комитет са закъснели с представянето на данните. От 29 политически субекта са спазени сроковете за представяне на отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. Срокът не е спазен от една партия.

 

В хода на предизборната кампания шест политически субекта не са предоставили информация за физическите лица, предоставили им средства, 15 политически субекти не са представили информация за дарители и стойността на даренията, 12 политически субекти - декларации на дарителите за произхода на средствата и 11 политически субекта не са представили декларации на издигнати от тях кандидати за произхода на предоставените от тях средства.

 

При две партии е установено финансиране от юридически лица - Движение "България на гражданите" и Национално патриотично обединение, посочи проф. Валери Димитров.

 

Две партии и една коалиция пък са получили за кампанията си средства, за които не са еднозначно определени източниците на финансиране - "Зелените", "Глас народен" и "Горда България".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6335 |11.03.2014 Сметната палата: Законът позволява проф. Димитров да получи 6 заплати накуп . 29| 6227 |11.03.2014 Шефът на Сметната палата с бонуси и 6 заплати в аванс? . 13| 5638 |10.03.2014 Сметната палата не била слугувала на ГЕРБ . 13| 5346 |09.03.2014 В. Димитров: Сметната палата става лакей за изпълняване на политически поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads