Реклама / Ads
5| 5233 |04.10.2010 НОВИНИ

Сметната палата разкри купища далавери на Гагаузов

.
Валери Димитров
Голяма брой нарушения и лоши практики в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за период от две години - от началото на 2008 г. до края на 2009 г. са констатирани при одита на Сметната палата. Това съобщиха от ведомството, цитирани от money.bg
 

Одитен доклад за финансовото управление на регионалното министерство за този период връчи председателят на палатата Валери Димитров на ресорния министър Росен Плевнелиев.

Сметната палата е дала 11 препоръки на ведомството, изпълнението на които ще повиши управлението на публичните средства.

Основните изводи са, че има задължения по договори, които не са отразявани в счетоводната система на МРРБ. Няма определен начин за докладване на сключените обществени поръчки. Не се спазват нормативните срокове за извършването на капиталовите разходи на МРРБ, сочи докладът.

Сред посочените нарушения са:

Поетите задължения по договори не са отразявани своевременно в счетоводната система, което е довело до нарушаване на принципа на текущото начисляване.

До септември 2009 г. възникнали задължения към доставчици също не са отразявани своевременно в счетоводната система, с което отново е нарушен принципът на текущото начисляване.
Не се спазват нормативно определените срокове за представяне на поименните списъци за капиталови разходи за 2008 г. и 2009 г.

Наложила се е лоша практика многобройно и в пъти да се увеличава размерът на планираните капиталови разходи. Освен това извършените капиталови разходи се утвърждават като план след изтичане на отчетната година.
Няма ефективен контрол и мониторинг на всички етапи от провеждането на процедурите по възлагане на обществени поръчки.

Създадена е практика извършени и приети дейности да се фактурират от изпълнителя значително по-късно, в нарушение на определения петдневен срок в Закона за ДДС. Това е установено при 10 от проверените договори.

Липсва координация и контролна процедура, която да гарантира постъпването на информация в дирекция "Финанси" от други дирекции за сключени споразумения, договори и др., в резултат на които ще постъпват приходи по сметката на министерството.

Отговорност за одитирания период носи бившият регионален министър Асен Гагаузов, заяви Валери Димитров. Той добави, че докладът е изпратен на две парламентарни комисии и на министъра на финансите, както и на други държавни институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4944 |01.10.2010 Ст. Кушлев: Чакайте нови разкрития сред управляващи и опозиция до дни . 1| 4577 |21.09.2010 Сметната палата вади далавери в Агенцията по вписванията . 62| 8737 |20.09.2010 Шеф в БНТ хвърли оставка заради корупция и далавери . 5| 7013 |15.09.2010 Цв. Цветанов: Голямо знаково неразкрито убийство излиза от "Килърите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads