Реклама / Ads
3| 3907 |26.09.2019 НОВИНИ

Сметната палата влиза на одит в БНР

.
Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ предложение да бъде възложено на Сметната палата извършването на одит в Българското национално радио. Проверката ще обхване периода 1-ви януари 2017-а - 30-и септември 2019 г, съобщават БНР.
 

Депутатите направиха корекция в крайния срок за внасяне в парламента на окончателния доклад на Сметната палата след одита. Това трябва да стане до 31-ви януари 2020 г., а не до 31-ви декември 2020-та, както предвиждаше първоначалният проект на решението.

 

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни пред депутатите какво ще обхваща одитът.

"Ще проверим законосъобразността на управленските решения както на генералния директор на радиото, на двамата генерални директори, тъй като това включва периода на двама генерални директори, така също и на Управителния съвет, разбира се, от гледна точка на изпълнението на бюджета, който е предоставен на радиото в неговите три компонента: разходи за възнаграждения, в това число както по трудови правоотношения, така и по извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи, които са свързани с придобиване на различни активи", каза той.

 

, обясни как е избран периодът на одита:

"Обикновено срокът е за съответната календарна година или предходните няколко календарни години. В дискусия между народните представители от парламентарната група на ГЕРБ взехме такова решение да се провери от 2017-та началото до края на септември тази година",  обясни Красимир Ципов, който е от вносителите на проекта.

 

По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че одитът на Сметната палата в БНР ще провери специално как е решен казусът с музикалните състави на радиото. 

 

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като "недопустимо" случилото се в БНР и подчерта, че след изясняване на ситуацията, всеки трябва да понесе своята отговорност:
 
"И не само спирането на сигнала. Самото усещане, че някой е в състояние да влияе на независимостта на национална медия. Не знам дали е истина или не, самото усещане е проблем. Първо трябва да се разбере кой за какво е виновен. След това всеки трябва да си понесе отговорността", заяви той.

 

Асоциацията на европейските журналисти - България организира днес в 12 часа акция в подкрепа на свободата на словото и с искане за провеждане на международно разследване на казуса със спирането на излъчването на сигнала на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за пет часа на 13 септември тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4096 |24.09.2019 Сидеров влиза в надпреварата за кмет на София . 2| 5064 |20.09.2019 И шефът на „Майчин дом“ в София влиза в листата на ГЕРБ за общински съветници . 1| 4428 |20.09.2019 И Сметната палата започва проверка на БНР . 4| 4553 |17.09.2019 Икономист предрече скъпи горива и влизане на България в рецесия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads