Реклама / Ads
4| 5924 |24.03.2012 НОВИНИ

Смяната с лятно часово време-шок за тялото

.
В 3:00 часа часовниците трябва да се преместят с един час напред.
 

Тази промяна се извършва винаги в последната неделя на март. Възстановяването на астрономическото време пък става в последната неделя на октомври. Тази година това е 28 октомври, 4:00 часа. Тогава стрелките на часовниците трябва да се върнат с един час назад, съобщават от НИМХ.

 

Смяната на зимно и лятно часово време тотално обърква биологичния часовник, причинявайки проблеми със съня, умората, нервите, твърдят специалисти. Целта на смяната на времето е да се осигурят повече светли и активни часове, но ефектът бил коренно различен, според противниците на смяната, която водела до душевен и физически дискомфорт, който може да бъде преодолян след няколко дена или няколко седмици.

 

Смяната на  зимно с лятно часово време съвпада с периода на пролетната умора, което кара много хора да се чувствате безкрайно изтощени и безжизнени. Така вместо пролетта да енергизира, се стига до апатия, главоболие, лека депресия, загуба на апетит, безсъние или сънливост, неработоспособност, раздразнителност, отпадналост.

 

Ето и няколко съвета за добър сън и прилив на енергия в организма ви:

 

- Намирайте повече време за разходки на слънце и чист въздух, което ще доведе до повишаване нивата на мелатонин и ще ви ви зареди с витамин D.
- Спортувайте, движението е гаранция за добър и спокоен сън. Но никога не прекалявайте с физическите упражнения няколко часа непосредствено преди лягане. В противен случай ще се „радвате“ на безсъние, умора и сутрешна раздразнителност.
- Избягвайте храненето, и особено преяждането, няколко часа преди лягане, както и се стремете да ядете леки храни.
- Дори и да нямате навика да закусвате, хапнете нещо след ставане сутрин. Умереното, а не обилното, хранене действа разсънващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте поне чаша хладка вода (може и с резен лимон).
- Физзарядка преди тръгване за работа с ободряващ душ също ще ви изпълни с жизненост и добро настроение.
- Приемайте богати на витамини храни (цитруси, зеленчуци, ядки).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7147 |23.09.2011 Есента пристигна по лятному; и през октомври- хубаво време . 5| 4808 |14.09.2011 Смяната на шефа на АПИ била стратегическа . 3| 5617 |13.04.2011 Внимание! При почасово заплащане губим осигурителни права . 2| 7022 |26.03.2011 Преминаваме на лятно часово време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads