Реклама / Ads
0| 5047 |04.10.2010 НОВИНИ

Смятат колко струва трупът на пътя

.
Да има методика за обезщетенията по "Гражданска отговорност" при убит или ранен при катастрофи.
 

Тази идея е била представена от финансовия надзор пред застрахователи
, пише 24 часа. Това ще позволи изчисляване на сумата за убит на пътя например. Ще се вземат под внимание различни фактори - възрастта, образованието, доходите, социалният статус, броят на наследниците, състоянието на икономиката, стандартът на живот. По подобен начин ще се процедира и при хората с трайни увреждания и за по-леки травми.

Целта е по-голяма яснота за обезщетенията. Това ще доведе до по-голяма информираност и справедливост, са мотивите на надзора. Оттам очакват да намалее и броят на предявяваните пред съда претенции. "Гражданска отговорност" вероятно ще поскъпне, ако се въведе изискването за минимална рискова премия. Проект за изменение на наредба на Комисията за финансов надзор предвижда формиране на допълнителен резерв по полицата. Размерът му ще е обвързан с минимална сума за покритие на риска за застрахован автомобил. Това означава, че ще има цена, под която няма да може да се пада, обясниха запознати. Тя ще се изчислява за всяко дружество и средно за пазара.

Причината за въвеждането на допълнителен резерв и минимална премия е повишеният риск по застраховката, казаха от надзора
. Голямата конкуренция между дружествата води до намаление на цените. Обезщетенията пък се увеличават заради ръст в средния размер на претенциите. Освен това има голяма несигурност за бъдещите плащания, защото се предявяват все повече претенции по съдебен път. Според застрахователите "Гражданска отговорност" ще поскъпва, дори и без да се въведат новите изисквания. Браншът е на мнение също, че трябва да има капиталови изисквания към брокерите, а комисионите за продаване на "Гражданска отговорност" да паднат от над 25% сега до максимум 10-15 на сто.

Надзорът е подготвил и проект за наредба за изграждането и поддържането на информационна система, която ще позволи издаването на електронни полици. Данните вместо на хартия ще се въвеждат директно в компютър и ще отиват веднага в Гаранционния фонд. Така ще се подобри отчитането, няма да се допускат грешки, което ще помогне за повишаване на обхвата, смятат от надзора. Орлин Пенев, шеф на асоциацията на застрахователите, прогнозира, че системата може да заработи след 6-8 месеца. Обсъдена е и възможността за обмяна на данни за пътните произшествия между застрахователите, надзора и МВР. Когато се осъществи, цената на "Гражданска отговорност" ще може да се смята по системата бонус-малус. Водачите без катастрофи ще плащат по-малко и обратното. От надзора планират още изготвяне на критерии за присъждане на рисков рейтинг на всеки застраховател. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4569 |16.08.2010 Кибритчето при Бойко колкото при Тато . 6| 4813 |19.07.2010 Правителството с повече негативи отколкото позитиви . 18| 5650 |26.06.2010 Смятат пенсии по нов начин . 2| 4985 |18.06.2010 Губим от контрабанда колкото бюджета за образование

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads