Реклама / Ads
16| 9550 |20.12.2009 НОВИНИ

Снегът блокира страната, София – трагична!

.
Пак снежни неволи... Източник: Вяра Йовева
Пътищата в страната са трудно проходими, а някои са направо непроходими, въпреки твърденията на Гражданска защита и други ведомства, ангажирани с почистването. На много места не се вясват никакви специализирани автомобили, нито някой сипва пясък или луга, твърдят наши читатели.
 


Движението е много опасно, тъй като никаква маркировка не се вижда, дори е трудно да се определят границите на пътя, алармират възмутени шофьори.

220 селища в страната са без ток. Не се знае кой и кога ще пусне електричеството в тях. Правителството се задоволява с обяснения, че метеорологичната обстановка е сложна, което е видно и без това.

В редакцията на Frognews.bg се обадиха българи, пътуващи към Белград. Те съобщиха, че отсечката София – Калотина е в отвратително състояние и пътуването е изключително опасно. За сметка на това, когато преминали на сръбска територия, се оказало че там пътищата са почистени и обезопасени.

Изключително опасно и изнервящо е състоянието на улиците в София. Твърденията на Столична община и на кметицата Йорданка Фандъкова, че денонощно спецтехника чисти града, си остават в много случаи празни приказки. Възможно е нейни заместници и отговорници за почистването да я заблуждават, но така или иначе положението е трагично. Бул. „Цариградско шосе” е превърнат в заледена пързалка, където автомобили закъсват и създават огромно напрежение в трафика. В крайните квартали не се мяркат никакви камиони на фирмата „Титан”, която уж отговаряла за почистването на снега. През „Младост” един-два снегорина преминали с висока скорост и вдигнати метални щитове. Жители на квартала, които ни пишат на електронната поща, изразиха съмнение, че въпросните машини просто обикалят по разпоредения им маршрут, за да отчетат дейност чрез джи пи ес устройствата и да си получат договорените с общината суми.
В Добричко 28 селища са изолирани от снега и са без ток. В област Кърджали те са 130, в Разградско - 19, в област Шумен -16, както и отделни населени места в областите Варна, Кюстендил, Смолян, София, Софийска. Без вода са 4 населени места в община Разград.

Проходът на Републиката е затворен.

Поради падналия дъжд, преминал в сняг, в южните квартали на София има паднали дървета в районите на Бояна, Драгалевци, Златните мостове и пътя за хижа Алеко.

През изминалото денонощие екипите на Гражданска защита в страната са работили по 44 сигнала.
Пет екипа на столичната Гражданска защита работят по сигнали на граждани за опасно надвиснали огромни ледени висулки, паднали дървета и клони, в района на Банкя, кв."Витоша" и центъра.

Спасителни екипи от Кърджали работят по отводняване на дворни места и трафопост в кв. „Възрожденци". В областите Варна, Видин, Силистра спасителни групи на Гражданска защита работят по сигнали за наводнени дворни места и мазета, както и за паднали дървета.
Изтеглен е паднал лек автомобил в отводнителния канал на градската градина на Добрич. Екипи на Гражданска защита и ОПУ в Добрич са изтеглили два ТИР-а и автобус с хора по пътя Коняво - Цървеняно. Движението е нормализирано. Пострадали няма.
В Монтана екипи на Гражданска защита са работили по изтеглянето на закъсали ТИР-ове пред входа на завод Монбат в града, в района на село Студено буче, по пътя Добри дол - Динково в община Лом. Изтеглен е и закъсал лек автомобил в канавка край пътното платно в село Ерден в община Бойчиновци.

В област Пазарджик са изтеглени три закъсали леки и един товарен автомобил по пътя Левски - Попинци, товарен автомобил по пътя Самоков - Дупница и четири автомобила по пътя Сливница - Брезник, между селата Гургулят и Ракита.
Екипите на Гражданска защита в цялата страна са в повишена готовност за реакция. За сигнали и възникнали опасности ползвайте спешния телефон 112.

КОМЕНТАР: Досадно и изнервящо звучат всички обяснения на съответните служби, че едва ли не геройски се борят със снега. 5-10 см сняг и държавата блокира! Никакви оправдания и изтъркани фрази от сорта „сложна метеорологична обстановка” не вършат работа. Хората едва се придвижват, псуват, някои катастрофират, други закъсват. Вероятно на министър Росен Плевнелиев и други негови колеги им се иска никой да не излиза от къщи, докато вали. Такава е вероятно и мечтата на кметицата Фандъкова. Само че животът не може да спре заради тяхното неумение да организират почистването на снега и да принудят съответните фирми да си изпълняват договорите както трябва. В Сърбия може да се почисти, а тук не може. Действителността, както винаги, се оказа доста по-различна от предизборните локуми. И твърде неприятна, а за някои българи дори животоопасна. Очевидно у нас думи и фрази като „сняг” и „добре свършена работа” не могат да съставят изречение. В момента май само МВР работи и арестува на порции различни бандити и престъпни групи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5472 |17.12.2009 Телемост София - Анкара за турските новини . 2| 4668 |16.12.2009 Приеха новия план на София . 0| 4957 |15.12.2009 Пращат таратайките в София в историята . 10| 5277 |15.12.2009 Задържаха въоръжени апаши в центъра на София за 12 стека цигари и 500 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads