Реклама / Ads
1| 5569 |17.04.2010 НОВИНИ

София анулира полети, в неделя идва прашен облак

.
И днес летище София остава частично блокирано. Десетки полети ще бъдат анулирани през съботния ден. Това показва справка в сайта на столичното летище. От излитащите полети тази сутрин са анулирани тези за Мюнхен, Прага, Амстердам, Брюксел, Виена, Париж.
 

От пристигащите полети пък са анулирани курсът от Лондон, който пристига по разписание в 11,05 ч, полетът от Брюксел, който пристига в 11,55 часа, от Мюнхен, който трябва да кацне в 11,55 часа, и от Франкфурт, който е в 13,05 часа.
Икономисти вече пресметнаха, че секторът на въздушния транспорт губи по 200 милиона долара на ден от парализирания трафик заради вулканичната пепел. Това изчисли Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), пише БТА.
Освен загубата на приходи, авиокомпаниите имат допълнителни разходи и заради пренасочване на пътници, обслужването им в чакалните и самолетите, принудени да останат на различни летища.

Блокирането на въздушния транспорт в Европа е засегнало над 10 милиона пътници, съобщи Европейската комисия.
Хаосът във въздушния трафик пък предизвика поевтиняване на акциите на авиокомпаниите на европейските борси, въпреки че големите превозвачи като Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM), Бритиш еъруейз (British Airways) и Луфтханза (Lufthansa) не са обявили колко им струва отмяната на стотиците полети от вчера.

Парижки експерт обаче предлага да се изчислят загубите, като се разделят на 365 дни годишните приходи на една авиокомпания. По този начин на изчисление става ясно, че един ден пълно прекратяване на полетите струва около 30 милиона евро на Ер Франс-Ка Ел Ем, а на Бритиш еъруейс - 25 милиона евро.

Освен  икономическите последици от изригналия в сряда вулкан Ейафялайокул в Исландия, прашният облак от него може да достигне до България в неделя. Това заявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН.

Ако вулканичният прах дойде над страната ни, при ясно, слънчево време той ще бъде видим на небето. За неделя се очаква да има разкъсана облачност, почти без валежи. Ако има валежи и прашният облак ни посети, ще наблюдаваме оцветен дъжд.

Според метеоролозите обаче вероятността за това е твърде малка. Дори да дойде над страната ни, облакът няма да е с такава плътност, каквато е в Западна Европа. На спътниковите снимки облакът се различава доста добре. Той е вече над северните райони на Франция, Германия и Полша.

Облакът може да промени посоката си, защото посоката на вятъра във високата атмосфера в района, в който е облака, е по-различна, каза Анастасия Стойчева от НИМХ. Там вятърът е доста силен, но идвайки към Средна Европа, той отслабва.

В нашия район се очаква вятъра през следващите дни да бъде от Изток-Североизток. Тогава облакът, който идва от района над Германия и Полша, където е сега, ще се включи в циркулацията на циклон над Северна Румъния. Този циклон ще се измества на изток, към Украйна и в такъв случай облакът ще ни подмине. На цветен дъжд тогава ще се радват румънците и украинците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4965 |16.04.2010 Летище София отменя всички полети . 4| 6436 |16.04.2010 Почитаме жертвите в кървавия атентат в храма "Св.Неделя" . 5| 4630 |14.04.2010 Пловдив иска спешно 7,1 млн. лв., плаши София с боклуци . 0| 4719 |12.04.2010 Автоинструктори протестират в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads