Реклама / Ads
0| 5636 |27.02.2008 НОВИНИ

София - посредник между Сърбия и Косово

.
На форум в София за пръв път след обявяването на независимостта на Косово на една маса днес сядат представители на Сърбия и на косовоската администрация. Форумът ще замени Пакта за стабилност в ЮИЕ.
 

Нов съвет за регионално сътрудничество заменя Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. Пактът беше създаден преди 8 години за поощряване на демократичните процеси в района и в подкрепа на големи инфраструктурни проекти. Целта на Пакта за стабилност беше да създаде стимул за бъдещето на Сърбия, което да мина през регионално сътрудничество. Част от големите инфраструктурни проекти, като моста Видин-Калафат, бяха подкрепяни от Пакта за стабилност, изпълняващ ролята на посредник за сближаване на различията. Повечето идеи обаче си останаха на хартия или пък в много начална фаза.

На форум в българската столица София за пръв път след обявяването на независимостта на Косово на една маса днес сядат представители на Сърбия и на косовоската администрация в лицето на мисията на ООН ЮНМИК. Според вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин проектът за регионално сътрудничество както и Пактът за стабилност не строят инфраструктура, а се опитват да помогнат на страните в региона да си подредят приоритетите, още повече, че през последните години в югоизточна Европа броят на държавите е нараснали всяка една има собствени. Регионалното сътрудничество трябва да доведе до това, тези приоритети да станат общи. Регионалният съвет за сътрудничество ще има тази задача.

Днешният форум е  първият, на който ще се съберат заедно сръбският външен министър и косовската администрация в лицето на ЮНМИК и Бесим Бечай, отговарящ за регионалното сътрудничество. В рамките на форума са предвидени двустранни срещи една, от които между премиерът Сергей Станишев и сръбският външен министър Вук Йеремич.

Междувременно, косовският премиер Хашим Тачи предупреди, че Косово е готово да защитава всеки сантиметър от територията си и че властите няма да позволят териториалната цялост на държавата, която е международно призната, да бъде застрашена. Тачи посочи, че властите са готови да използват "защитни механизми". Косовските институции функционират както във всяка една държава и поддържат постоянна връзка с мисията на ООН и силите на КЕЙФОР, каза Тачи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4723 |25.02.2008 Борисов обеща София да стане град-мечта до 2011-а . 0| 5028 |25.02.2008 Увеличават с 25% данъка върху моторните превозни средства в София . 0| 5844 |25.02.2008 Зоран Лилич - човекът в сянка и посредник на Кадафи и Първанов . 2| 5066 |24.02.2008 Ивайло Калфин: Не избираме между Сърбия и Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads