Реклама / Ads
0| 3742 |21.12.2016 НОВИНИ

София ще има нов зам.-кмет по екологията до края на месеца

.
Йорданка Фандъкова
Новият зам.-кмет на София с ресор екология ще бъде избран до края на тази година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Завода за механично-биологично третиране на отпадъци.
 
Постът е свободен от началото на месеца, когато досегашният титуляр Мария Бояджийска подаде оставка като изтъкна лични причини. "Много съжалявам, че аз трябва да водя тази пресконференция вместо госпожа Бояджийска, но такъв е животът", коментира Фандъкова.

На днешната пресконференция бяха отчетени резултатите на завода за преработване на отпадъци през първата година от пускането му. На пресконференция присъстваха представители на компанията изградила завода, изпълняващите строителния надзор, както и ръководителят на дирекция "Управление на отпадъците" към Столична община Петър Трайков.

Днес компанията изпълняваща строителният надзор в завода - българо-германският консорциум "Геотехмин – Униеко", е връчила сертификат за изпълнение. В него се посочва, че за първата си година на работа, заводът е изпълнил заложените по договор показатели. През 2011 г. изграждането на завода бе поверено за гръцкото акционерно дружество "Актор - Хелектор", което също днес е внесло банкова гаранция от 1.7 млн. лв. за продължаващата му поддръжка.

Резултатите, оповестени от Петър Трайков, показват, че за година в завода са обработени малко над 220 хил. т отпадъци или 47.48% от постъпилото количество. Произведени са 105 хиляди тона RDF гориво, което се предава за изгаряне в циментови заводи. Извлечените рециклируеми материали са близо 10 хил. т, а депонираните отпадъци - 33 хил. тона.

Фандъкова днес изтъкна трета поред причина за скорошната смяна на директора на завода Николай Спасов. Той подаде оставка в средата на ноември по искане на Бояджийска като тогава обяснението беше, че е освободен заради трудов инцидент довел до смъртта на работник. Впоследствие общински съветници от ГЕРБ свикаха пресконференция, за да изтъкнат други негови нарушения като причини. Днес Фандъкова каза, че Савов не е обявявал обществени поръчки за профилактика на машините и за доставка на материали и именно затова е бил сменен.

Постът му се заема временно от Николай Желев - бивш общински съветник от СДС, който е избор на Бояджийска. През 2013 г. Желев бе издигнат от ГЕРБ за кандидат за кмет на район "Триадица", но тогава кандидатурата му беше оттеглена от Фандъкова като "неубедителна".

Днес кметът изтъкна, че по време на управлението на Николай Савов много от висококвалифицираните специалисти, работещи в завода, са напуснали, за което Столичната община не е била уведомена. "За щастие много от тях започват да се връщат", допълни тя.

От следващата година се очаква повишение на заплатите в завода. Това показва план-сметката за дейностите по управление на отпадъците в града, изготвена от Бояджийска и зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов в средата на ноември. Според предложението за заплатите на персонала в завода са нужни 2 040 480 лв., като през 2016 г. сумата е била с около 10% по-малка - малко над 1.8 млн. лв. (бел. ред. - числото е коригирано поради техническа грешка). Документът ще бъде гласуван на утрешното заседание на Столичния общински съвет.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4095 |19.12.2016 ВАС потвърди глобата на ”Топлофикация София” за злоупотреба с господстващо положение . 0| 3698 |19.12.2016 11 нарушения в Медицинския университет-София, констатира МОН . 1| 4300 |19.12.2016 Реконструират изцяло ул. ”Граф Игнатиев” в София . 4| 3700 |19.12.2016 Ретро-трамвайче ще радва софиянци за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads