Реклама / Ads
2| 5465 |02.07.2007 НОВИНИ

София вече е Европа: Пускаш SMS и паркираш, пишат ти, ако закъснееш

.
В София вече може да се паркира чрез платен SMS. Официалния старт на услугата даде столичният кмет Бойко Борисов. След управлението на Софиянски вече никой не вярваше, че в столицата може да се случи нещо свястно, но доживяхме това чудо. Паркираш си като баровец и пращаш SMS. Европейска работа, няма спор.
 
Шофьорите, желаещи да се възползват от новата услуга, трябва да пратят текстово съобщение, съдържащо само регистрационния номер на колата, на номер 1302 до "М-Тел" и "Глобул". Цената за паркиране в „синята зона" за 1 час си остава левче, както е и с талоните. Освен нея обаче ще се заплаща и стойността на самия SMS по тарифния план на абоната, което е леко прецакване. След изпращането на съобщението шофьорите ще получават обратен SMS, че заявката им е приета и може да паркират. Положителният елемент е, че  5 минути преди края на времето за платен престой водачите ще бъдат предизвестени, отново със съобщение по мобилните си телефони, че трябва да преместят колите си или да платят пак със SMS, или с талон за още 1 час. Служителите на „Паркинги и гаражи" ще следят дали колите са редовно паркирани със специален апарат.

Засега услугата ще може да се ползва в три зони. Първата включва трите дъги на пл. „Ал. Невски", по ул. „Московска", срещу паметника на Васил Левски и по ул. „Оборище" (между бул. „Васил Левски" и ул. „Дунав"). Втората зона е пл. „Народно събрание" и локалното платно на бул. „Цар Освободител", а третата зона включва бул. „Македония" (от бул. „Христо Ботев" до пл. „Руски паметник"). На тези зони ще бъдат поставени указателни табели, че може да се паркира и със SMS.
"Паркинги и гаражи" ЕАД има намерение да увеличава зоните за паркиране по новия начин с по три на седмица. Не е ясно само как ще паркират водачи, които нямат или са си забравили мобилния телефон. Би трябвало да могат да го сторят с талон, защото другото ще е дискриминация. „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5432 |23.06.2007 Конфуций дойде и в София . 1| 4921 |18.06.2007 Най-евтината столица на ЕС е София . 0| 6097 |16.06.2007 Хиляди атакуват Автоизложението в София, мнозина плащат коли на място . 1| 6075 |12.06.2007 Арабин-снайперист е бил заловен в София часове преди визитата на Буш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads